Helyreállítást ígér Obama

Az elnök beiktatása óta először szólt az amerikaiakhoz az Ovális Irodából. Az olajszennyezést okozó BP teljes elszámoltatását ígérte, sürgetve a tiszta energiaforrásokra való átállás felgyorsítását.

– Megfi zettetjük a BP-vel a költségeket, helyreállítjuk az öbölvidéket! Ez a legnagyobb környezetszennyezés, amellyel Amerikának valaha is szembe kellett néznie. Sajnos további károkra lehet számítani, amíg ennek az „ostromnak” vége nincs. Olyan járvány ez, amellyel hónapokig, ha nem évekig fogunk küzdeni – mondta az amerikai elnök keleti parti idő szerint főműsoridőben sugárzott tévébeszédében. Beiktatása óta Barack Obama első ízben szólt az amerikaiakhoz a Fehér Ház Ovális Irodájából; elődei háborúk megindításának bejelentésére, illetve olyan katasztrófák kommunikálására használták fel az ilyen alkalmakat, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások vagy a Challenger űrrepülőgép 1986-os megsemmisülése.

Obama bejelentései közül hírértéke volt annak, hogy „heteken belül” arra számít: az áprilisban felrobbant, majd elsüllyedt Deepwater Horizon kitermelő platform brit bérlője –az immár havi 35–60 ezer hordó napi volumenre tett – szivárgás 90 százalékát képes lesz elfojtani, a nyár folyamán pedig az egészet. Az elnök szerdára hívja a Fehér Házba a BP vezetőit, és a többi közt azt akarja elérni: a tőzsdén és hírnévben is megtépázódott cég egy, az ellenőrzésén kívül eső bankszámla segítségével hozzon létre külön alapot a kártérítésekre. Szakértők 16–60 milliárd dollár körülire teszik a végső számlát.

Egy friss felmérés szerint az amerikaiak 52 százaléka helyteleníti, ahogyan az elnök, 83 százalékuk pedig, ahogy a BP kezeli a négy déli öbölbeli állam élővilágát pusztító, halászatát és idegenforgalmát bénító szennyezést. Demokrata párti kampánystratégák azon aggódnak, hogy ha Obama népszerűsége (például a szennyezés miatt) bőven 50 százalék alá süllyed, ez súlyos vereséget jelenthet számukra a novemberi, részleges kongresszusi választásokon. A megmérettetés márpedig kulcsfontosságú abból a szempontból is, Obamának milyen kongresszusi erőtérben kell kormányoznia elnöki ciklusa második felében. Obama kedden bejelentette: új vezetőt – a Clinton-éra igazságügy-minisztériumi számvevőjét – nevezett ki a krízis nyomán leszerepelt és szerinte az olajiparral túlságosan összefonódott bányászati felügyeleti ügynökség élére. Az elnök a szabályozás, a jogérvényesítés szigorítását ígérte. A természeti katasztrófán túlmutató következtetéseket is levont, amikor az energiatörvény, a tiszta energiaforrásokra való átállás felgyorsítását sürgette. Az éghajlatvédelemmel kapcsolatban szkeptikus republikánusok Obama beszédére reagálva éppen azt kifogásolták, hogy a válság ürügyén az elnök előveszi ezt a vesszőparipáját.

Obama főműsoridőben beszélt az Ovális Irodából
Obama főműsoridőben beszélt az Ovális Irodából
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.