Fico megkörnyékezte a vetélytársakat

A négy szlovákiai jobbközép párt elnökei a kormányprogram tézisein dolgoznak, de a kereszténydemokraták máris megszegték az egyezségüket. Robert Fico emberei még a kormányfői posztot is felajánlották nekik, ha a múlt szombati választásokon győztes Smerrel lépnek szövetségre.

Első hivatalos tárgyalásukat sikeresnek, a folytatást pedig biztatónak ítélték a négy szlovákiai jobbközép párt elnökei. A találkozó után Iveta Radicová kormányfőjelölt közölte, hogy a szakértői csoportok szerdán megkezdték a kormányprogram téziseinek és a koalíciós szerződésnek a kimunkálását. Sarkalatos pontokként említette a gazdasági válság és a leköszönő pozsonyi kabinet felelőtlenül osztogató politikája okozta következmények felszámolását, a jogállam és a bíróságok tekintélyének megerősítését, a korrupció elleni harcot, a színvonalasabb egészségügy és oktatás feltételeinek megteremtését, a társadalmi légkör, valamint a nemzeti kisebbségek jogállásának javítását.

Újságírói kérdésre válaszolva a politikus asszony elmondta, hogy főleg a súlyos árvízkárokra hivatkozva az új pozsonyi kabinet hivatalba lépése után visszavonhatja az ígéretet, amelyet Fico Brüsszelben tett. Így végül mégsem száll be 816 millió euróval a Görögországnak nyújtandó hitelcsomagba.

Lapunknak nyilatkozva Bugár Béla, a Híd-Most elnöke kifejtette: – Leendő koalíciós partnereink ellenvetés nélkül elfogadták a javaslatunkat, hogy a nemzeti kisebbségek jogállásával kapcsolatos feladatokat is nevezzék meg a leendő kormányprogamban. Ezt jó jelnek tartom – közölte. A négy pártvezető megegyezett abban is, hogy a sajtónak csak akkor nyilatkoznak, ha egy-egy fejezetről vagy pedig az egész tervezetről már megegyeztek.

Ezt amegállapodást azonban Ján Figel, a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke órákon belül megszegte. Bejelentette: pártja ragaszkodik ahhoz, hogy a Vatikánnal megkötött alapszerződést kiegészítő, a lelkiismereti szabadságról rendelkező államközi egyezség elfogadása is szerepeljen a kormányprogramban. A tervezet szerint az egészségügyi dolgozók a lelkiismereti és vallásszabadságra hivatkozva megtagadhatnák az abortusz elvégzését, a munkavállalók pedig a vasárnapi műszakot.

Négy évvel ezelőtt a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ), részben pedig a Magyar Koalíció Pártja (MKP) sem támogatta az indítvány elfogadását. Emiatt akkor a KDH kilépett a kormányból, rövidesen pedig előre hozott választásokra került sor, amelyet Robert Fico pártja, a Smer nyert meg.

Szlovák lapértesülések szerint a jelenlegi kormányfő ma is úgy véli: a KDH lehet az alakuló jobboldali koalíció leggyengébb láncszeme, ezért állítólag közeli munkatársai révén még a miniszterelnöki posztot is felajánlotta nekik, ha végül a Smerrel lépnek politikai szövetségre. Ezeket az információkat a KDH vezetői nem kommentálták.

Lesz tandíj és marad a vizitdíj Csehországban

A kormánykoalíciós tárgyalásokat folytató három cseh jobbközép párt vezetői hosszas vita után megegyeztek abban, hogy két vagy legkésőbb három év múlva minden egyetemista köteles lesz tandíjat fizetni. Igaz, csak utólag, miután munkába lépett, és a bevétele eléri az akkori átlagbérnek megfelelő összeget. Az elvi egyezség után az ausztráliai és az angliai modell alapján dolgozzák ki a részleteket – jelentették be tegnap Prágában. A koalíciós partnerek abban is szót értettek, hogy marad a vizitdíj, a kötelező kórházi önrész, és továbbra is fizetni kell a sürgősségi ellátásért. A prágai alsóház alakuló ülését jövő kedden tartják. Petr Necas miniszterelnök-jelölt bejelentette, hogy július közepére lehet új kabinetje Csehországnak. (Sz. J. P.)

Fico kudarcában reménykedő pártelnökök Pozsonyban: Bugár Béla, Ján Figel, Iveta Radicová és Richard Sulík
Fico kudarcában reménykedő pártelnökök Pozsonyban: Bugár Béla, Ján Figel, Iveta Radicová és Richard Sulík
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.