'A szlovákiai magyarság többségét mellőzték'

A szlovákiai választások egyik nagy meglepetéseként a Híd-Most párt 8,12 százalékos támogatottsággal bejutott a parlamentbe, ahol tizennégy képviselője lesz. A voksolások tanulságairól és a leendő, négypárti jobbközép kormánykoalícióról kérdeztük Bugár Béla pártelnököt – aki történelmi esélyt lát a kölcsönös előítéletek és gyanakvások megszűnésére.

– Számított ilyen eredményre?

– Abban bíztam, hogy átlépjük az ötszázalékos parlamenti küszöböt, habár csak tizenegy hónapja alakultunk meg. A végeredmény nemcsak a szlovákiai magyarság, hanem Szlovákia számára is reményt keltő.

– Miért?

– Mert ez a siker eddig sosem tapasztalt, tehát valóban történelmi esélyt teremt a szlovákok és a szlovákiai magyarok közötti kölcsönös előítéletek és gyanakvások felszámolásához. Annak felismeréséhez, hogy egymásra vagyunk utalva, vagyis semmi értelme egymással acsarkodni, nacionalista politikusoktól begerjedni. A szlovák és a magyar gyalogpolgár egyaránt békés életre vágyik. Ez a javuló belpolitikai légkör jótékony hatással lehet a két szomszédország kapcsolatára is, ha a Duna mindkét oldalán valóban ezt akarják.

–Minek köszönhetik a sokak szerint váratlan sikert?

– Annak, hogy Révkomáromban és a színtiszta szlovák régiók ban is ugyanazt mondtuk, amit a választási programunkban is rögzítettünk. Vagyis hogy mi az egész szlovákiai magyarság, más hazai nemzeti kisebbségek és a hozzánk csatlakozó, az értékrendünket nyilvánosan is felvállaló szlovákok pártja leszünk. Ján Slota volt birodalmában, Zsolnán például 1046 voksot kaptunk, az ottani szavazatok csaknem három százalékát. Kassán és Pozsonyban ennél jóval többet, s mindezt nagyra becsülöm. Miként azt is, hogy a döntő többségében magyar nemzetiségű polgárok lakta dunaszerdahelyi járásban jelentős előnnyel nyertünk, Nagyszombat és Nyitra megyében pedig a második legerősebb szlovákiai párt lettünk.

– A tamáskodók szerint viszont a Híd listáján bejutott szlovák képviselőkkel is kizárt a magyar érdekérvényesítés. Mások azt állítják, hogy a többségi nemzetnek behódoló, a kisebbségiek asszimi lációját elősegítő párttá süllyedhet a Híd. Mit szól ehhez?

– Csak a betegesen elfogult ember állíthatja például Rudolf Chmelről, a szlovák–magyar politikai és kulturális kapcsolatok egyik legnevesebb szakértőjéről, hogy magyarellenes. Vagy említhetem képviselőtársunkat, Ondrej Dostált, az ismert szlovák emberjogi aktivistát. Tavaly ő volt az egyetlen szlovák, aki felszólalt, és bírálta Robert Fico nacionalista politikáját a dunaszerdahelyi nagygyűlésen, amelyen a Magyar Koalíció Pártjának szervezésében tízezren tiltakoztak az államnyelvtörvény módosítása ellen. Jelzésértékű, hogy ő bennünket választott, és így került nem éppen befutó helyről a pozsonyi képviselőházba. Sokkal több esélyünk lehet az érdekérvényesítésre, ha a szlovák partnereink is kiállnak mellettünk. Vetélytársaink azzal riogatták a polgárokat, hogy nem jutunk be a parlamentbe, ezért a ránk adott voksok elvesznek, és Fico pártját erősítik. A valóság viszont, hogy végül az MKP szavazatai jutottak erre a sorsra, amit őszintén sajnálok, de a felelősség a jelenlegi pártvezetést terheli.

– Martonyi János Pozsonyban csak a Magyar Koalíció Pártjának vezetőivel egyeztetett. Orbán Viktor sem állt szóba eddig a Híddal. Mi a véleménye erről?

– Nem esett jól ez a magatartásuk. Utólag kiderült, hogy a szlovákiai magyarság többségét mellőzték, ami az ő döntésük és felelősségük. Hivatalosan azóta sem kaptunk felkérést, még csak jelzést sem a kapcsolatfelvételre.

– Németh Zsolt és más budapesti politikus szerint viszont csak a Hídon múlik, részt vállal-e a határokon átívelő magyar–magyar együttműködésben. Valóban így van?

– Korántsem. Először is éppen a Fidesznek kell eldöntenie, hogy mit akar. Ha továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy az ő partnerük csakis az MKP, akkor nincs miről tárgyalnunk.

– Kérni fogja-e a kettős állampolgárságot?

– Nem. Először is Szlovákia és az EU állampolgáraként magyar azonosságtudatomat és azt, hogy magyarként nyilvánuljak meg, a nacionalista politikusokon kívül semmi sem gátolja vagy veszélyezteti. Ezenkívül pedig a választópolgárok nem azért szavaztak a Hídra és rám is, hogy elveszítsük eddigi állam polgárságunkat, ezáltal pedig a mandátumunkat is.

– Egyre többen vélik úgy, hogy értékrendjük és programjaik különbözősége miatt a négy jobbközép pártnak nehéz lesz szót értenie. Létrejöhet az egyezség?

– Igen, de csak nagy kompromisszumok árán. A kedd esti első hivatalos találkozónk után remélhetőleg megerősíthetem, hogy reális esély kínálkozik erre.

– Gasparovic szlovák államfő viszont Ficót bízta meg kormányalakítással. Nem történhet meg, hogy a jelenlegi miniszterelnök mégiscsak alkut köt a négy jobbközép párt valamelyikével?

– A politikában sohase mondd, hogy soha. Én mégis kizárom ezt a lehetőséget, mert amelyik párt ilyesmire vetemedne, az lenullázná magát a választópolgárai előtt. Akik azzal bíztak meg bennünket, hogy számoljuk fel mindazokat a társadalmi és gazdasági károkat, amelyeket Robert Fico nacionalista–populista kormánya okozott.

 

Iveta Radicová, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió és Bugár Béla, a Híd-Most párt elnöke
Iveta Radicová, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió és Bugár Béla, a Híd-Most párt elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.