A brit katonák vétke a „véres vasárnap”

Az északír zavargások egyik legsötétebb, tizennégy fegyvertelen tüntető halálával járó fejezetét reméli lezárni a brit kormány, amely most nyilvánosságra hozta a Saville-jelentést.

Harmincnyolc éve keresték hozzátartozók a választ arra, miért támadtak 1972. január 30-án a brit ejtőernyős-alakulat tagjai a Londonderry északír városban felvonuló békés polgárjogi tüntetőkre? A „véres vasárnapon” tizenhárom fegyvertelen katolikus tüntető vesztette életét, részben menekülés közben, míg a tizennégy sérült egyike később halt bele lőtt sebeibe.

A brit kormány közvetlenül a világszerte megrökönyödést keltő tragikus esemény után indította el első vizsgálatát. A tíz héttel később elkészült jelentést a hozzátartozók szerecsenmosdatásként élték meg, mert figyelmen kívül hagyta a legfontosabb bizonyítékokat, és nem ítélte el a katonákat. A véres vasárnap emléke kitörölhetetlenül bevonult a brit történelembe, a U2 Bloody Sunday című, 1983-as keltezésű száma (az együttes politikával egyik legátitatottabb slágere) pedig a világesemények iránt kevésbé érdeklődőkkel is érzékeltette az atrocitás kiváltotta értetlenséget.

A Lord Saville of Newdigate, a legfelső bíróság tagjának irányítása alatt elvégzett független és átfogó vizsgálatraTony Blair kormányfő adott megbízást még 1998-ban, elismerve a drámának az északír konfliktusra gyakorolt hatását. Ahogy Gerry Adams, a nacionalista Sinn Fein párt elnöke visszaemlékezésében hangsúlyozta, 1972. január 30-a fordulópontot jelentett az északír „zavargások” történetében. Az Ír Köztársasági Hadsereghez erkölcsi és anyagi támogatás, fegyverek és fegyveresek egyaránt áramlottak. Kiéleződött a protestáns és katolikus közösség közötti ellentét, a három évtizedig tartó viszály háromezer áldozatot követelt.

A több száz szemtanú meghallgatása alapján elvégzett áttekintés 2004-re lezárult, ám az ötezer oldalt kitevő jelentést csak most, több mint egy hónappal a brit parlamenti választás után ismerhették meg a gyászoló hozzátartozók, majd az újságírók. A hozzátartozók Londonderry központjában, egy kilométerre a tragédia színhelyétől tekinthették meg a dokumentumot. Az épület előtt tízezres tüntetés emlékezett meg a mészárlásról.

A parlamentben elhangzott beszédében a brit kormányfő végre igazságot szolgáltatott az áldozatoknak. David Cameron elmondta, hogy a katonai beavatkozás megalapozatlan parancsra történt. A demonstráció résztvevői elleni agresszív fellépés „igazságtalan és igazolhatatlan” volt.

Az áldozatok hozzátartozói az észak-írországi Londonderryben
Az áldozatok hozzátartozói az észak-írországi Londonderryben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.