„Kiszámíthatatlan volt a helyzet”

Nem volt semmi előjel – mondja telefonon Kirgizisztánból Krassy Norbert, aki átélte az oshi zavargások első napjait. Barátjával a Pamír-fennsíkon áthaladva akartak Tádzsikisztánba átjutni, így a múlt hét közepén érkeztek meg az egykori selyemút fontos állomásához, a háromezer éves Oshba.

Az első két napot még városnézéssel töltötték. Múlt csütörtökön vacsoráról tértek vissza szovjet típusú, lerobbant szállásukra, a Hotel Alayba, amikor az utcasarkon megjelent egy kétháromszáz fős, üvöltöző csürhe vasbotokkal, baltákkal, kézifegyverekkel felszerelve. A Hotel Alay kirgiz tulajdonú, de közel van a város üzbég részéhez. Norbertet majdnem eltalálta egy, a tomboló tömegből elhajított fél tégla; több szállóvendéggel együtt a kertek alatt egy melléképület tetejére menekültek, és ott töltötték az éjszakát.

– A tankok le-föl járkáltak, a tömeg felgyújtotta az autókat, állandó volt a fegyverropogás –emlékszik vissza a 32 éves Norbert. Hajnalra elcsöndesedett a környék, ezért úgy döntöttek, egy kirgiz sofőrrel elindulnak a Pamír-hegység felé. Ám a város egyik úttorlaszánál kirgizek figyelmeztették a sofőrt, hogy a következő ellenőrző pontot üzbégek őrzik, akik biztosan megölik. Visszafordultak. A kirgiz ellenőrző pontnál Norbert látta, ahogy a szomszéd kocsiban ülő üzbég házaspár autóját szétverik a kirgizek, és az ütések elől elmenekül a pár.

A szálláson áram, meleg víz, és étel nélkül, olvasással, alvással töltötték napjaikat. Néha sikerült penészes kenyeret szerezni vagy a feketepiacon árut venni. – Precíziós támadást intéztek az üzbég üzletek ellen –mondja Norbert, akit az egész a kelet-európai pogromokra emlékeztetett. A boltokon, falakon „KG”, és „100%” feliratok hirdették, hogy ez már „üzbégmentes” terület. 20–30 év körüli részeg huligánok randalíroztak. Kalasnyikovos, álarcos fegyveresek csüngtek a lopott autókból, oldalukon „KG” felirattal. – Kiszámíthatatlan volt a helyzet – meséli Norbert.

Norberték a városháza előtt várakoztak, amikor megjelentek a kirgiz speciális alakulatok, felpakolták a turistákat egy dzsipre, és irány a főhadiszállás. A dzsipen tíz üzbég is volt, összekuporodva, rettegve, tudva, ha kiszúrja őket a csőcselék, nekik végük. – A katonákon látszott, hogy félnek – mondja őrzőikről Norbert, aki az úton egy elszenesedett holttestet is látott. A barakkokban másfél napot töltöttek a többi „menekülttel”, majd hétfő reggel lefüggönyzött buszban kivitték őket a repülőtérre, ahonnan helikopterrel Dzsalálábádba, aztán repülőgéppel Biskekbe, a fővárosba szállították őket. Norbert három-négy kilót fogyott a múlt héten, de most már biztonságban vannak, és szombaton repülnek Dusanbébe, a tadzsik fővárosba.

Az üzbég kisebbség tagjai egy kirgiz rendőr társaságában járőröznek Biskekben
Az üzbég kisebbség tagjai egy kirgiz rendőr társaságában járőröznek Biskekben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.