Izraeli bizottság vizsgálódik

Egyhangúlag jóváhagyta tegnap az izraeli kormány, hogy bizottságot hozzanak létre a Gázai övezet blokádját megtörni akaró segélyflottilla elleni izraeli támadás kivizsgálására. A török külügyminiszter azonban már jelezte: nem bízik abban, hogy a bizottság pártatlanul ítélkezik az ügyben.

A nemzetközi közösség pártatlan vizsgálatot követel a támadás kivizsgálására. Ennek a követelménynek a teljesítésére Izrael hajlandó volt elfogadni, hogy a bizottságnak legyen két nemzetközi tagja, de a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a testületet Izrael vezesse. A két kiegészítő tag – a kanadai Ken Watkin, a kanadai hadsereg katonai bíróságának egykori vezetője és több nemzetközi vizsgálat tanácsadója, illetve a Nobel-békedíjas David Trimble, Észak-Írország volt első minisztere, a katolikusok és a protestánsok közötti megállapodás egyik létrehozója – csak megfi gyelni hivatott a vizsgálatot.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter ankarai sajtóértekezletén azt mondta, Törökország ragaszkodik ahhoz, hogy egy ENSZ vezette bizottság vizsgálja ki a május 31-i esetet, s ebben részt venne Izrael és Törökország is. „Egyáltalán nem bízunk abban, hogy Izrael (az ország, amely nemzetközi vizeken végrehajtotta a támadást egy polgári hajókonvoj ellen) pártatlan vizsgálatot folytatna le – idézte a minisztert az MTI. – Ha Izrael nem veszi figyelembe Törökország követeléseit, akkor Törökországnak joga van felülvizsgálni a két ország kapcsolatait, és intézkedéseket hozni.”

A mindkét országgal szövetséges Egyesült Államok a múlt héten csökkenteni próbálta a feszültséget az ügyben. A Fehér Ház közölte: támogatja a tervezett izraeli vizsgálóbizottság ötletét.

Tony Blair – aki az Egyesült Államok, Oroszország, az EU és az ENSZ által alkotott „kvartett” megbízásából igyekszik enyhíteni az izraeli–palesztin viszályt – hétfőn Luxembourgban, az EU-külügyminiszterek tanácskozása közben azt mondta újságíróknak, hogy napokon belül kötelezettségvállalásra és konkrét lépésekre számít Izrael részéről a Gázai övezettel szemben három éve érvényesített blokád szigorának enyhítését illetően. Az izraeli kormány megfontolja, hogy bizonyos árucikkek bejutását engedélyezi az övezetbe.

Varsó Németországnak akarja kiadni a Moszad-ügynököt

Varsó Németországnak akarja kiadni az állítólagos Moszad-ügynököt, annak ellenére, hogy Izrael is igényt tart a férfira. Uri Brodskit június 4-én vették őrizetbe a varsói repülőtéren, mert Németország európai letartóztatási parancsot adott ki. Azzal vádolják, hogy szerepet játszott a januári dubaji Hamasz-vezető meggyilkololásában. A kommandóban 27 férfi és nő vett részt, akik zömében hamis európai útlevéllel utaztak. A gyanú szerint az izraeli Moszad ügynökei voltak. Jiszráel Kac izraeli szállítási miniszter leszögezte, hazájának el kell utasítania, hogy állampolgárát egy harmadik országnak adják ki, és mindent el kell követnie, hogy hazavigye őt. Sztasz Miszeznyikov idegenforgalmi miniszter szerint Lengyelországnak tudatnia kell Németországgal, hogy az illetőt visszaküldi hazájába, és ha panasz van ellene, „a mi jogszolgáltatásunk bebizonyította hitelességét a nemzetközi jog iránt”. (MTI)

Sebesült izraeli kommandós fekszik a nemzetközi segélyflottilla török hajóján, május végén
Sebesült izraeli kommandós fekszik a nemzetközi segélyflottilla török hajóján, május végén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.