Irány Japán, hamis ujjlenyomattal

Filmekből ismert technikákkal játszották ki a japán repterek ujjlenyomat-azonosító berendezéseit. Japánból korábban kiutasított kínai és dél-koreai beutazók plasztikázott ujjat, illetve az ujjbegyre ragasztott, szilikonból készült mű-ujjlenyomatot használva léptek be a szigetországba.

A japán hatóságoknak feltűnt, hogy egy más ügyben letartóztatott kínai nőnek gyógyulóban levő hegek vannak az ujjain. Jobban megvizsgálva kiderült, hogy a huszonhét éves hölgy jobb és bal mutatóujjának lenyomatát plasztikai műtéttel felcserélték. Névváltoztatással kombinálva vezette meg a japán bevándorlási rendszert, amely így nem ismerte fel, hogy őt egyszer már kiutasították. Hasonlóképp, más okból tartóztatták le azt a két, éjszakai bárokban dolgozó délkoreai hölgyet is, akiket ugyancsak kitoloncoltak már egyszer Japánból.

A hatóságok kivizsgálták, hogy miként sikerült a 2007-ben, az USA után másodikként bevezetett, külföldiek számára kötelező biometrikus ujjlenyomat-nyilvántartó rendszert kijátszani. Ekkor derült fény arra a hamis ujjlenyomatot tartalmazó szilikonlapocskára, amelyet Dél-Koreában készítettek, és a hozzá tartozó útlevéllel együtt, átszámítva 2,5-3 millió forintért árultak.

A japán rendőrség szerint az elmúlt két évben legalább nyolc ember lépett be ezzel a technikával Dél-Koreából az országba, a letartóztatott nők szerint azonban az illegális bevándorlók igen széles körében ismert a ragasztós megoldás. Szöulban közben elfogták a szilikonlapocskákat gyártó csoport egy részét, de a terjesztők közül többen is Kínába szöktek. Egy, a Jomiuri Simbun japán napilapnak nyilatkozó igazságügyi minisztériumi tisztviselő elismerte, nem kizárt, hogy hasonló módszerekkel terroristák is kijátszhatták az átszámítva több mint tízmilliárd forintba kerülő biometrikus nyilvántartó rendszert.

Szakemberek körében régóta ismert, hogy az ujjlenyomat-leolvasók nem száz százalékig megbízhatóak. Éppen egy japán tudós bizonyította néhány évvel ezelőtt, hogy házilag, a gumimacikhoz hasonló anyagból készített „gumiujjal” is át lehet verni a biometrikus berendezéseket. Az esetek napvilágra kerülése után egyébként a japán bevándorlási tiszteket utasították, hogy szemrevételezéssel próbáljanak meggyőződni arról, hogy az ujjlenyomat nem ragasztott, hanem valódi-e. Az is lehet, hogy a japán bevándorlási hivatal az eddigi kétujjas azonosító rendszert az USA-hoz hasonlóan, hamarosan tízujjasra cseréli majd.

Japán és kínai zászló. Kijátszották egymást
Japán és kínai zászló. Kijátszották egymást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.