Hódított a szlovák internetes párt

Richard Sulík közgazdász másfél éve alapította meg a liberális Szabadság és Szolidaritás pártot, amely múlt szombat óta a harmadik legerősebb politikai erő Szlovákiában. Tegnap Robert Fico kapott kormányalakítási megbízást.

Tizenkét éves volt, amikor fogorvos édesapja a családjával a Német Szövetségi Köztársaságba disszidált. A fiatalember ott érettségizett, majd a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemre jelentkezett, bár eredetileg pilóta vagy fizikus szeretett volna lenni. Egy évvel a rendszerváltás után Richard Sulík hazatért.

–Apám havi apanázsából volt vagy tízezer megspórolt márkám. Ezzel a németeknél semmire sem mentem volna, Szlovákia viszont a vállalkozások tekintetében szűzföld volt. Vettem néhány faxot, és megalapítottam a Fax Copy cégemet. A nyereségből néhány éven belül újabb társaságot gründoltam, amely megnyerte a Pozsony és környéke kommunális hulladékának az elhordására kiírt pályázatot. Mindeközben a saját vállalkozói tapasztalataim és a magam választotta szakirodalom alapján lettem valójában közgazdász –idézte fel a félmúltat.

Richard Sulík a gazdasági újságírással is megpróbálkozott. Az egyik sajtótájékoztatón odalépett Ivan Miklos pénzügyminiszterhez, és egy tervezetet nyújtott át neki a tizenkilenc százalékos egykulcsos adóról. Néhány hét múlva, 2002 végén főmunkatársként szerződtette őt, és közösen dolgozták ki a szlovákiai adóreformot. Négy év múlva bukott ugyan a Dzurinda-kabinet, de ő nem, mert Ján Pociatek, az új tárcavezető nem rúgta ki. – Azért maradtam, mert szót értettem az új főnökömmel is. Mindketten arra törekedtünk, hogy Robert Fico nagy dumái és ígérgetései ellenére megőrizzük a reformokat. Sikerült – vallotta meg.

Aztán ráunt erre a munkára is. Tavaly közéleti pályára adta a fejét. – Valósággal beleőrültem, hogy mi mindennel kábítják az embereket, mennyit lop sok politikus. Egyik párttal és egyetlen pártvezetővel sem tudtam azonosulni, ezért zöldmezős beruházásként új pártot alapítottam, amelybe saját fejükkel gondolkodó embereket igyekeztem toborozni – mesélte. Blogolni kezdett, szókimondó társadalomkritikáit egyre többen olvasták. Főleg a fiatalokat szólította meg, akik felkapták a fejüket, mert a könnyű drogok és a melegkapcsolatok legalizálását ígérte.

Hatalmas visszhangot váltott ki azzal a blogjával, amelyben a romakérdés megoldását vázolta fel. Nem rasszista alapon, hanem pragmatikusan. – A törvény előtt legyen mindenki egyenlő. Ha egy tizenöt éves roma lány gyermeket szül, a rendőrség szemet huny a történtek felett, ha más emberrel történik meg, az apát lecsukják. Az ilyesmiknek véget kell vetni – hangsúlyozta. Néhány óra alatt több ezren olvasták el ezt a jegyzetét, amelyről óriási vita kerekedett. Tavaly márciusban alapította meg a Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártot, amelybe volt kommunisták és besúgók nem léphetnek be. Mások is csak szigorú szűrés után. A tagok száma jelenleg 256. Az idén további hatszázan jelentkeztek, ebből négyszáz érdeklődőt néhány napon belül visszautasítottak. Az évi tagdíj legalább száz euró, de többen tízezret fizetnek. Ezenkívül szponzori adományokból tartják fenn magukat. A pártnak egyetlen alkalmazottja van: az ügyintéző. A többi feladatot a tagok vagy az asszisztenseik ingyen végzik.

A Szabadság és Szolidaritás a harmadik évezred szülöttje, amely interneten, Facebookon toborozza fi atal híveit – rajtuk kívül elsősorban a nagy szlovák pártok, főleg a Smer és a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) csalódott tízezreinek a rokonszenvét szerezték meg. Továbbá mindazokét, akik már torkig vannak a korrupcióval, Szlovákia növekvő eladósodásával – hangsúlyozta Ján Baránek szlovák politológus. Az SaS listáján csak olyan jelölt indulhatott, aki a párt honlapján részletes vagyonbevallást tett. Az első parlamenti megmérettetésen 12,1% támogatottságot szereztek, amelynek eredményeként huszonkét képviselőjük ülhet be a pozsonyi törvényhozásba. Köztük Somogyi Szilárd fiatal dunaszerdahelyi üzletember.

A pártelnök újabb adóreformot tervez, amelynek az a lényege, hogy tizenhat százalékos lenne az adókulcs, jelentősen csökkennének a járulékok. Még a képviselők körében és az igazságszolgáltatásban is megszűnnének mindenféle kiváltságok. – Miféle egykulcsos adó az, amely több mint negyven kivételt, engedményt tartalmaz? – tette fel a korántsem költői kérdést. Elgondolása szerint az állam szerepe mindössze arra korlátozódna, hogy mindenki számára garantálná az életminimumot, vagyis bizonyos havi támogatást és az ingyenes egészségügyi alapellátást. Minden más szolgáltatásért fizetni kellene a megnövekedett havi tiszta bevételből. Programjuk a 180 ötlet Szlovákia gazdasági és morális megújulásához címet viseli.

Nemzetiségi kérdésről a dokumentum egyetlen sort sem tartalmaz. – Polgári társadalmat kívánunk építeni, amelyben mindenki egyenlő. Az anyanyelvi művelődés és az oktatás, miként minden törvényes másság is, alapvető emberi jog, amelyet tiszteletben tartunk – érvelt Somogyi Szilárd.

A parlamentbe jutott szlovákiai jobbközép pártok tegnapi találkozóján kiderült, hogy Richard Sulík pénzügyminiszter szeretne lenni. Több mindenben hajlandó kompromisszumokra, még hátrább lépni is, de az adóreformjából sem ő, sem a pártja nem enged. Ami annyit jelent, hogy kemény és valószínűleg hosszas koalíciós alkudozások várhatók Szlovákiában.

Gasparovic Ficót bízta meg

A szlovák államfő tegnap kormányalakítási megbízást adott a múlt szombati parlamenti választásokon győztes Smer elnökének. Robert Ficónak jövő szerdáig van ideje koalíciós partnert találnia. Elmondása szerint kétpárti, stabil kormány megalakítására törekszik.

Célját azonban csak úgy érhetné el, ha a parlamentbe jutott jobbközép pártok valamelyikével egyezségre jutna. Ezt a lehetőséget viszont az érintett politikai tömörülések elnökei kizárták. (Sz. J. P.)

Richard Sulík (nyakkendőben) és Somogyi Szilárd (jobbra) a választási eredményt ünneplik
Richard Sulík (nyakkendőben) és Somogyi Szilárd (jobbra) a választási eredményt ünneplik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.