A Híd és a félig teli pohár

Óvatosságra intetettek a szakértők a szlovákiai választások eredményével kapcsolatban a szlovákiai Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Magyar Külügyi Intézet által közösen rendezett konferencián tegnap Budapesten. Abban egyetértettek: a választások után érzett eufória annyiban elhamarkodott volt, hogy valójában csak pár százalékos elmozdulást tapasztalni a választók részéről, a Smer továbbra is a meghatározó politikai erő az országban.

Huncík Péter, a Fórum Kisebbségkutató Intézet tudományos főmunkatársa szerint a Híd-Most párt sikere többek közt annak köszönhető, hogy a választók egy európai értékrendet és életmódot hirdető szlovák–magyar pártot, nem pedig egy etnikai alapú pártot támogattak.Mintmondta, roszszul sült el az MKP konfrontatív, agresszív és kizárólagos kampánya, ezért is fordultak el a párttól a választók. Kiemelte, hogy a Hídra feltehetően kétszázaléknyi szlovák is szavazatott, ami fontos eredmény. A Híd frakciójának fele, hét képviselő szlovák lesz, ami a szakértő szerint nemhogy csökkenti, hanem éppenhogy növelheti a magyar kisebbség érdekérvényesítő képességét. – A magyar szimbolikus politizálásnak fontos kudarca volt ez a választás – mondta Huncík. Ezzel együtt a konferencia résztvevői egyetértettek abban is: a Híd a kampány során kerülte a megosztó témákat, most viszont állást kell foglalnia olyan kérdésekben, mint például a magyar nyelv hivatalossá tételének követelése. A szakértők szerint a Híd maga is nehéz helyzetben lesz a parlamentben az MKP nélkül, utóbbinak azonban muszáj megújulnia és fiatalítania.

Somogyi Alfréd lelkész, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának oktatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Híd hét magyar képviselőjével kevesebb lett a magyar a törvényhozásban. Mint fogalmazott: ma „egy magyar párt van Szlová kiá ban és egy kétnyelvű párt” – utalva az MKP-ra és a Hídra. Somogyi úgy értékelte, hogy a szlovák választók nem akarnak szakítani a meciarizmussal.

Huncík Péter azzal zárta le a Híd és az MKP küzdelméről szóló vitát, hogy az új parlamenti párt megítélése inkább hasonlít a félig üres-félig teli pohár kérdéséhez.

A magyarkérdésen túlmenően Öllős László, a Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke kifejtette, hogy a Fico-kormány valóban követte a VladimírMeciar kormányfősége alatt kialakult programot. Kapitalizmusellenes lépéseket tett, nekirontott a sajtónak, kikezdte a bíróságok függetlenségét, és tulajdonképpen befagyasztotta Szlovákia modernizációját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.