Távirati stílusban

Magyar szakembert tüntet ki Clinton

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter hétfőn „TIP Hero” elismerésben részesíti Ádámné Dunai Irént, az eddigi Szociális és Munkaügyi Minisztérium munkatársát, az emberkereskedelem (angolul: TIP) elleni küzdelemben vállalt szerepéért – közölte a washingtoni magyar nagykövetség. Az USA külügyminisztériuma immár tizedszer hozza nyilvánosságra globális, ezúttal 177 államra vonatkozó jelentését e témában; most először az Egyesült Államokat is rangsorolják. (Washingtoni tudósítónktól)

Enyhült a feszültség Svájc és Líbia között

Líbia és Svájc külügyminisztere vasárnap megállapodást írt alá Tripoliban a két ország viszonyáról. Micheline Calmy-Rey, a svájci diplomácia vezetője elmondta: ez a viszony normalizálásának a kezdete. A két ország kapcsolata azt követően romlott meg, hogy Svájcban 2008 júliusában őrizetbe vették Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fiát és annak feleségét azzal a váddal, hogy genfi szállodájukban több alkalmazottat bántalmaztak. Megtorlásul Líbia többek közt vízumkorlátozásokat vezetett be a schengeni térség országaival szemben. (MTI)

Letartóztatási hullám Iránban

Kilencvenegy embert őrizetbe vettek az iráni fővárosban Mahmud Ahmadinezsad elnök újraválasztásának évfordulóján – közölte Hoszein Szadzsadinia. A teheráni rendőrfőnök az őrizetbe vételek okát és körülményeit nem közölte. Szemtanúk és internetes oldalak beszámolói szerint kisebb ellenzéki csoportok próbáltak meg összegyűlni a főváros központjában, de a nagyszámú biztonsági erők feloszlatták őket. A hatóságok korábban betiltottak minden ellenzéki megmozdulást. (MTI)

Tízezres tüntetés Berlusconi ellen

Tízezrek tüntettek szombaton Rómában a Berlusconikormány megszorító intézkedései ellen. A CGIL, a legnagyobb olasz szakszervezet a május 26-án elfogadott gazdasági csomag ellen tiltakozik, amely a terheket áthárítja a közszféra alkalmazottaira. Június 25-én általános sztrájk is lesz a kormány intézkedései elleni tiltakozásul, ugyancsak a CGIL felhívására. (MTI)

Moszad-ügynököt fogtak el Európában?

A lengyel hatóságok letartóztattak egy állítólagos Moszad-ügynököt, akinek szerepe lehetett egy Hamasz-vezető idén januárban, Dubaiban történt meggyilkolásában. Berlin hivatalosan is kérni fogja Uri Brodszkij kiadatását, akit azzal gyanúsítanak, hogy Németországban egy külföldi titkosszolgálatnak dolgozott, s német útlevelet hamisított a Moszad egyik ügynökének, aki állítólag részt vett Mahmúd al-Mabhúh dubai meggyilkolásában. Izraelben két miniszter is kérte, hogy Uri Brodszkijt adják ki a zsidó államnak. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.