Martonyi kész tárgyalni az új szlovák kormánnyal

Különbözőképpen értékelik a szlovák választások végeredményét és az MKP bukását a magyar politikai pártok. Martonyi János üdvözli, hogy Szlovákiában –remények szerint – jobbközép kormány alakul. A magyar kormány az első adandó alkalommal kész az új szlovák vezetéssel tárgyalóasztalhoz ülni – mondta a külügyminiszter. A szocialisták viszont a kettős állampolgársági törvény rossz időzítése miatt az Orbán kormányt teszik felelőssé azért, hogy az MKP be sem került a parlamentbe.

A magyar kormány üdvözli a szlovák jobbközép pártok győzelmét – mondta lapunknak Martonyi János külügyminiszter. Az eredményük biztató és reméljük, így újabb európai ország élére kerülhet jobbközép kormány. Ennek megalakulását természetesen meg kell várni, de a magyar kormány, mint azt korábban többször jelezte, az első adandó alkalommal kész tárgyalóasztalhoz ülni az új szlovák vezetéssel – mondta Martonyi.

– Ami a magyar pártok szereplését illeti, sajnáljuk, hogy a Magyar Koalíció Pártja nem érte az 5 százalékot, de bízunk benne, hogy a szlovákiai magyar közösség képviselete így is biztosított lesz. Tudomásul kell venni, hogy a magyar választók többsége a Híd-Most pártot tüntette ki bizalmával – tette hozzá. Kérdésünkre válaszolva Martonyi azt mondta: nem ért egyet azzal, hogy a kettős állampolgársági törvény szerencsétlen időzítése okozta volna az MKP bukását.

– Ebbe a kérdésbe nem szeretnék belemenni, szerintem nem dolgunk egy másik párt stratégiáját elemezni – hangsúlyozta.

Az MSZP ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnököt, Martonyi János külügyminisztert és a kormányt tartja felelősnek a történtekért. Az állampolgársági törvény szerencsétlen időzítése ütött vissza az MKP-ra – értékelte a szlovák választás eredményét az MTI-nek Kovács László (MSZP) országgyűlési képviselő, volt külügyminiszter. Emlékeztetett rá: az MSZP javasolta, hogy a magyar parlament a kérdést csak a szlovákiai választás után tűzze napirendre, mert okkal tartott attól, hogy ez a választási kampányban a magyar kártyát előszeretettel használó nacionalisták malmára hajtja a vizet, és gyengíteni fogja a két magyar párt esélyeit. Ráadásul a rossz időzítés a nacionalizmussal egyébként nem vádolható szlovák jobbközép ellenzéki pártokat is arra késztette, hogy – ha mérsékeltebb hangnemben is, de – bekapcsolódjanak a magyarellenes versenybe – hangoztatta. Hozzátette: a Fidesz önző érdekből korábban a romániai magyarságot osztotta meg, gyengítve ezzel az RMDSZ pozícióit, később ugyanezt tette a szlovákiai magyarsággal is.

– A Magyar Koalíció Pártja (MKP) elgondolkodhat a bukás okain. Valószínűleg jobban odafigyelt Magyarországra, mint a saját politikai környezetére, pedig ott kellene sikeresnek lennie – mondta lapunknak Balázs Péter volt külügyminiszter. Szerinte egy párt választási sikere elsősorban azon múlik, hogy az adott politikai közegben mennyire tud választókat megnyerni.

– Örülök a Híd győzelmének, és sajnálom az MKP kiesését – fogalmazott Balázs. A Híd párt jobban képviselte a kisebbségben élő magyarok, a szülőföldjükön maradni akarók érdekeit, és inkább realista politikát folytatott. A volt külügyminiszter és EU-biztos hozzátette: egy etnikai párt eleve sajátos politikai jelenség, hiszen nem politikai program, hanem egy etnikum köré szerveződik. A legnagyobb értéke éppen ezért az egység, és ez Szlovákiában már korábban megbomlott. Az egység hiánya is magyarázza a mostani választási eredményt, hiszen az MKP és a Híd együtt nagyon erős párt lenne. – Az MKP túl későn jött rá, hogy a Fideszre való túlzott támaszkodás halálos csók a számára. S amikor feladta a túlzásba vitt lojalitást, és kérte, hogy a magyar állampolgársági törvény módosítását ne fogadják el a szlovákiai választások előtt, már késő volt – közölte Balázs. Későn ébredt rá az MKP arra is, hogy a Fidesz már nem az ő érdekeit tekinti elsődlegesnek; Orbán Viktor pártjának állampolgársági politikája magyar belpolitikai használatra készült.

Horsky: A szlovákiai magyaroknak nem tetszett, hogy Csáky Orbán mögé állt

Számos pozsonyi politológus elemezte tegnap az MKP választási kudarcának okait. Michal Horsky szerint elsősorban a szlovákiai magyar választópolgárok büntették meg Csáky Pálékat azért, mert kritikátlanul támogatták Orbán Viktort. – Különösen akkor fordultak el sokan a Magyar Koalíció Pártjától, amikor még azt sem kifogásolták, hogy az Országgyűlés még a szlovákiai voksolások előtt fogadta el a kettős állampolgárságról rendelkező törvény módosítását, amely tovább fokozta a szlovákiai belpolitikai feszültséget – szögezte le.

Kollégája, Öllős László úgy vélekedett, hogy az MKP többet foglalkozott a Híd kritikájával, mint saját programjával, s ez a negatív kampány elriasztotta potenciális választóinak jelentős részét. – A Hídra mostantól nagy nyomás nehezedik majd, különösen akkor, ha valóban kormánypárt lesz. A Magyar Koalíció Pártjában pedig az önvizsgálat és a belső erjedés nehéz hetei következnek, s alighanem a kora őszi tisztújító kongresszuson derül ki, van-e belső erő, akadnak-e új arcok a megújuláshoz –nyilatkozta a Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke. (Sz. J. P.)

Martonyi Lajcák szlovák külügyminiszterrel májusban Pozsonyban: ki lesz a következő partner?
Martonyi Lajcák szlovák külügyminiszterrel májusban Pozsonyban: ki lesz a következő partner?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.