Véget ér a papi hivatás éve

Bocsánatot kért XVI. Benedek pápa tegnap a papság évének lezárása alkalmából, a Szent Péter téren 15 ezer egyházi személy jelenlétében bemutatott misén a katolikus egyházban történt visszaélések áldozataitól. Az egyházfő kijelentette: mindent megtesz annak érdekében, hogy a papok a jövőben ne követhessenek el szexuális visszaéléseket fiatalok ellen. Ugyanakkor védelmébe vette az egyházi személyeket. Elmondta, hogy a papi tisztség „nemcsak egyszerűen hivatal, hanem szentség is”. Isten a papot mint egyszerű földi halandót arra használja fel, hogy szeretetét közvetítse a világ számára.

– A tavaly június 19-én kezdődött és botrányok által beárnyékolt papság éve után az egyház feladata a jövőben éppen az, hogy megtisztuljon – hangsúlyozta XVI. Benedek. Ugyanakkor hangot adott annak a véleményének: „várható volt” a támadás, mert az ellenségnek nem tetszik, hogy a papi hivatás újra fényesen csillogjon. Szerinte ezért fordulhatott elő a papi hivatásnak szentelt évben, hogy felszínre kerüljenek bizonyos bűnök, mindenekelőtt a gyerekekkel szembeni visszaélések.

A világ minden tájáról összegyűlt papok csütörtök este virrasztást tartottak a római Szent Péter téren. Ekkor mondott beszédében XVI. Benedek védelmébe vette a cölibátust, mert az szerinte a hit egyik jele az egyre inkább szekularizálódó világban.

A pápa által meghirdetett és a papi hivatásnak szentelt év június 19-én zárul.Mint az MTI írta, ebben az egy évben – amelyet sokan „annus horribilis”-nek neveznek – több száz új lelkipásztori visszaélésre és ezek takargatására derült fény szerte a világon. A Vatikán lapja, a L’Osservatore Romano csütörtöki első oldalas cikkében azt írta: „Valójában ez az év igenis a kegyelem éve volt, mert a papok elvetették belső megújulásuk magvait, és e magok gyümölcsöt fognak teremni.”

Róma nem enged a keresztből

Sérti-e az iskolai osztályterem falára kitett feszület a diákok és szülők véleménynyilvánítási és vallásszabadságát? Június végén válaszol az Emberi Jogok Európai Bírósága az olasz kormány fellebbezésére. A tanulók és szüleik jo gait sértőnek találta a strasbourgi testület tavaly novemberi ítélete azt a feszületet, amely ellen egy Olaszországban élő finn édesanya fordult a bírósághoz.

Gyerekei általános iskolájának faláról mégsem sikerült levetetni a keresztet: az itáliai bíróságok azzal utasították el, hogy a tanári katedra feletti kereszt „nem vallási, hanem olasz történelmi és kulturális jelkép”. Maradt a feszület az olaszországi közhivatalok, kórházak, kaszárnyák és bíróságok falán is. A római kormány szövetségeseket toborzott az emberjogi bíróság Nagy Tanácsának június 30-ra kitűzött újabb döntésére. A bíróság történetében először tíz állam kérte, hogy harmadik félként, meghallgatást kapjon Itália támogatójaként. (Sárközy Júlia)

XVI. Benedek a Szent Péter téren
XVI. Benedek a Szent Péter téren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.