Megjelenik Li Peng naplója

Kissé misztikus körülmények között szenzációs könyv jelenik meg június 22-én Hongkongban az 1989-es Tiananmen téri eseményekről: az akkor kínai miniszterelnök, Li Peng naplója.

A szöveget egy „közvetítő” juttatta el a kiadóhoz, Bao Puhoz, aki tavaly májusban adta ki Li legnagyobb politikai ellenfelének, az egykori pártfőtitkárnak, Zhao Ziyangnak a visszaemlékezéseit is. A kiadó legnagyobb problémája az volt, hogy megállapítsa, valóban Li-e a szöveg szerzője. Már 2004-ben szárnyra kaptak hírek a szöveg létezéséről, s arról is, hogy kiadásra kész állapotban van. Akkori sajtójelentések szerint a legfelső vezetés döntött úgy, hogy ne jelenjen meg.

Li Peng műve számos olyan részletet tartalmaz, amelyek vagy nem voltak ismeretesek eddig, vagy más beállítást adnak eddigi tudásunknak. A könyv bevezetője szerint például 313 halottja volt a június 4-i katonai fellépésnek. Az eddig forgalomban lévő számok a 23-tól (Yuan Mu kormányszóvivő) a „néhány ezerig” terjedtek. Érdekes, hogy ez a szám megegyezik a Tiananmen Iratok című dokumentumgyűjteményben idézett számmal. Ez utóbbi mű állítólagos kínai párt- és kormánydokumentumokat tartalmaz, melyek hitelességét máig nem ismerték el az érintett szervezetek.

Az események rekonstruálása szempontjából fontos, hogy Li ír egy olyan titkos találkozóról, amelyről senki nem tudott. Az eddig ismeretes volt, hogy a diákokkal való tárgyalás pártján álló Zhao pártfőtitkár elutazott Észak-Koreába, s ezalatt Pekingben április 24-én a Politikai Bizottság lényegében egységesen a katonai beavatkozás mellett döntött. A meglepő egységre most magyarázatot ad, hogy előző este Li és a volt államfő, Yang Shangkun találkoztak Teng Hsziao-pinggel, az ország tényleges vezetőjével, s megegyeztek a döntésről, melyről feltehetően azonnal mindenkit tájékoztattak.

Van egy híres, ezer helyen publikált fotó Zhao Ziyangról, amint kinn a téren beszél a diákokhoz. Később ez új megvilágítást kapott, hiszen a mögötte álló ember, aki vele ment ki a térre, nem más, mintWen Jia bao, aki jelenleg a kínai miniszterelnök, akkor pedig a Központi Bizottság Általános Irodájának volt a vezetője, így Zhao közvetlen munkatársa. Főképp amikor miniszterelnök lett, a nemzetközi sajtó kedvenc témája volt annak értelmezése, hogy lehetett Zhao hóna alól másfél évtizeddel később kormányfővé válni. Most Li leír egy vele kapcsolatos esetet. Wen kapott egy utasítást a pártfőtitkártól, hogy táviratilag rendelje haza Kanadából Wan Lit, a parlament elnökét, hogy az hívjon össze sürgősséggel egy parlamenti ülést, amelyen megvitatnák a diákok demonstrációjának az ügyét. Li Peng nem győzi dicsérni a későbbi miniszterelnököt, mert ezt nem tette meg.

Li egyébként azt írja, hogy ő egy újabb kulturális forradalomtól tartott, egy újabb káosztól, ezért küzdött a mozgalom megállításáért, s ezért akár meghalni is kész lett volna.

Li Peng szónokol a nemzetgyűlésben egy 2002-es képen
Li Peng szónokol a nemzetgyűlésben egy 2002-es képen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.