A holland liberálisok nyerésre állnak

És nektek meg azt üzenem, hogy választanotok kell Wilders és aközött, hogy egyesítve mindenkit, együtt dolgozunk! –fordult a jobboldali liberális VVD (Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért) narancs és kék színű pólóba öltözött támogatóihoz Job Cohen, a PvDA (Munkapárt) listavezetője egy minapi vitán, meg is simogatva az egyik VVD-szimpatizáns fejét.

Az általában rockkoncerteknek helyt adó amszterdami Paradisoban rendezett politikai összetűzésen ugyan nem volt ott az iszlámellenes kijelentéseiről híressé vált Geert Wilders, de szelleme azért több kérdésben is ott kísértett. A laza hangulatú, söröspultokkal kiegészített vasárnapi debatot egy diákszervezet rendezte, ám különböző felállásban és játékszabályok szerint, minden nap vitáznak a pártok jelöltjei a mai választás előtt.

Mióta februárban a Munkapárt felállt az alapvetően a kereszténydemokratákkal kötött kormánykoalícióból (mert szorgalmazta az afganisztáni kivonulást, ám a közép-ázsiai ország mégsem lett a kampány témája) meglehetősen átrendeződött a politikai térkép. Az aktuális népszerűséget kihasználni vágyó Munkapárt új miniszterelnök-jelöltet is állított az amszterdami polgármester, Job Cohen személyében, aki – legalábbis egy hónapja még úgy tűnt – sikerre viheti a baloldaliakat. Cohen azzal kampányolt, hogy miután Theo Van Gogh fi lmrendezőt iszlámellenes kijelentései miatt 2004-ben meggyilkolta egy marokkói bevándorló, ő nyitott a mérsékelt muszlimok felé, s ezért sikerült helyreállítania a nyugalmat a holland városban. Ám ahogy a kampány fő témájává egyre inkább a gazdaság vált, Cohen a vitákban rendre alulmaradt, s kiderült, megítélése egyáltalán nem olyan egyértelmű. – Ki tudja, hogy valóban azért nem történt semmilyen tragédia 2004 óta, mert Cohen politikája bevált? – teszi fel a Munkapártot egyre súlyosabban érintő kérdést Syp Wynia, a konzervatív Elsevier hetilap újságírója, aki szerint Cohen egyszerű PR-lufi volt, ami mostanra kipukkadt.

A görögök miatt indult pénzügyi nyugtalanság Hollandiába is elért, s miután a kampány egyre inkább gazdasági témák körül forgott, megerősödött a liberális VVD, a történész-politikus Mark Rutte vezetésével, akire fél éve még senki sem fogadott volna. A 150 fős holland alsóházban a legújabb felmérések szerint az állam gazdasági szerepének minimalizálása mellett érvelő VVD 36 helyhez juthat. S bár Rutte azt ígérte, július elsejére már feláll az új kabinet, a koalícióalkotás hoszszú hetekig is eltarthat. Mindenki azt figyeli, vajon Rutte a kereszténydemokraták mellé beveszi-e a viszonylag viszszafogott kampányt folytató Geert Wilderst is. Wilders egyébként legalább 5-6 hellyel többet kaphat mint négy éve, de meglehet, nem is akar kormányra kerülni, hiszen akkor fel kell adnia kényelmes, kritizáló szerepét. Rutte kegyeit keresik a zöldek és a progreszszív D66 nevű párt is, de elképzelhető, hogy ők nem nyernek elég nagyot az esetleges koalíciós többséghez.Wilders, és az ő kiszorítása ismét sok szavazót mobilizálhat, de manapság van egy ennél is nagyobb egységteremtő erő a holland társadalomban: a foci-vb.

 

Mark Rutte. Úton a hatalom felé
Mark Rutte: úton a hatalom felé?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.