Harlemi példa a magyar romák előtt

New York-iként és külügyminiszterként Hillary Clinton is gratulált hozzá hétfőn, hogy Magyarország az amerikai metropolis átfogó fejlesztési programjának átvételén, a romaintegrációra való alkalmazásán dolgozik.

Kilencvenhét utcatömbben 15 ezer gyerek és hétezer felnőtt, ötszáz, egyetemre beiratkozó fiatal, az óvodából iskolába kerülők között pedig százszázalékos iskolaérettségi arány – mindez a valamikor rettegett New York-i városrészben, Harlemben. A 70-es években beindult komplex fejlesztési programot, a Harlemi Gyermekövezetet (HCZ) idővel beért gyümölcsei Magyarországon is vonzóvá teszik a romák integrációjában. Hétfőn Hillary Clinton amerikai külügyminiszter köszöntötte rövid videoüzenetben azt a washingtoni magyar–amerikai szakmai konferenciát, amelynek résztvevői a HCZ hazai viszonyokra alkalmazásáról tanácskoznak.

– A megkülönböztetés erőszakhoz és gyűlöletbűnökhöz vezet. A 10–15 millió európai roma emberjogi kihívást jelent. A cigánybűnözés fogalma a további marginalizáció eszköze – fogalmazott Michael Posner, Clinton államtitkára, utalva a korábbi magyarországi romagyilkosságokra is. Az új magyar kormány képviseletében felszólaló Izsák Rita kijelölt romaügyi helyettes államtitkár elmondta: „az elmúlt évtizedekben tett erőfeszítések dacára a kirekesztés ma is általános probléma”, és a megoldást a gazdasági nehézségek közepette sem szabad halogatni. Viszont – mutatott rá Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes tagja –, a romaintegráció anyagilag is kifizetődő: ahogyan csökken a nyomorszint, s növekszik a termelékenység, a roma közösség tagjai idővel maguk is adófizetők lesznek.

Nem lesz egyszerű a harlemi sikerprogram átvétele. Geoffrey Canada, a HCZ vezetője említi: senki nem hitt a mélyszegény harlemi afroamerikaiak felzárkózásában addig, amíg a legkevésbé sem megfontolatlan befektetőként ismert Soros György támogatni nem kezdte.

– Bűnözés, drogfogyasztás, alkoholizmus van? Nos, ha valaki nem tud ezzel mit kezdeni, úgy dolgozzon máshol! Ma a HCZ Amerikában is mintapélda: Barack Obama elnök az USA húsz nagyvárosában akarja meghonosítani a jövő évtől kezdődően. – A legbefolyásosabb várospolitikai-fejlesztési programok közé sorolható ez az átfogó megközelítés – mutatott rá a konferencián Derek Douglas, az elnök illetékes tanácsadója. A magyarországi adaptáció Szombati Béla washingtoni nagykövet ötlete, a szakmai rész kidolgozására pedig Szalai Júlia szociológusprofeszszort kérték fel. Az elképzelés szerint még az idén kiválasztanák a hazai kísérleti programban részt vevő várost – feltehetőleg Északkelet-Magyarországon.

Cigány kislány rajzol az iskolapadban
roma kislány rajzol, Cigányok az Európai Unióban, Romák, Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman (hátrányos helyzetben a kisebbségi műsorok),
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.