Fico fitneszmodellre költött

– Ahogy apadnak a folyók, úgy nő a káosz és az elégedetlenség. Pozsonyban döntik el a hivatalnok urak, hogy ki mennyi gyorssegélyt kap, nekem kell mindenféle papírokat kitöltenem, pedig én nem vagyok sem biztosítási ügynök, sem pedig statikus, ráadásul azt sem tudom, hova helyezzünk el csaknem kétszáz, fedél nélkül maradt embert –nyilatkozta elkeseredetten az egyik pozsonyi kereskedelmi tévének Marián Karvansky, Alsómislye (Nizná Mysla) polgármestere.

A Kassához közeli településen a hatalmas esőzések miatt megcsúszott a domboldal, amelynek következtében több mint negyven családi ház lakhatatlanná vált. Ugyanilyen dühösen válaszoltak a tévériporter kérdésére a többi, árvíz sújtotta kelet-szlovákiai települések polgármesterei is.

Robert Fico kormányfő a múlt héten több olyan falvat látogatott meg az Érsekújvári járásban, valamint Sároseperjes megyében (Presov), ahonnan a lakosság többségét ki kellett telepíteni. Huszonötmillió eurónyi gyorssegélyt ígért nekik, s azt is, hogy a további pénzeket az unió szolidaritási alapjából teremtik elő.

Hangzatos szavait egyelőre nem követik tettek. Viszont már kiderült, hogy teljesen kiürült a miniszterelnök tartalékalapja, amelybe a pozsonyi törvényhozás az egész évre 1,6 millió eurót szavazott meg. Robert Fico azonban már május végéig 2,7 milliót osztogatott szét. A költségvetési szabályokat megszegve más forrásokhoz is nyúlt. A kampánycél szentesíti az eszközt – gondolhatta, hiszen e hét végén választások lesznek Szlovákiában. Így aztán országszerte műfüves kispályákat avatott, leállt focizni is a helybeliekkel. Jórészt olyan településeken, amelyeknek a polgármesterei az általa vezetett Smer emberei. Nekik más célokra is utalt a tartalékalapból, amelyből az ellenzéki pártokhoz tartozó polgármesterek összesen alig ötszázaléknyit kaptak. Bőkezű volt viszont szülőfalujával, a Nagytapolcsányi (Topolcany) járásban levő Velké Dvoranyval, ahova csak az idén potom 90 ezer eurót küldött. Ennél is nagyobb felháborodást váltott ki az, hogy 17 ezret utalt Eva Martinková szlovák fitneszmodellnek, aki még a műkörmeit is ebből a pénzből készíttette. – Ha nem segít a kormányfő, Las Vegasban nem lehetettem volna világbajnok! – jelentette ki a szőke hölgy a Sme napilap munkatársának, s önérzetesen hozzátette: – Robert Ficóval még csak nem is tegeződöm! – majd lecsapta a telefont. Ilyen előjáték után és a váratlan krach, vagyis a pusztító árvíz miatt a múlt szombati, pozsonyi rendkívüli kormányülésen lázasan keresték azokat a teljesen még ki nem apadt forrásokat, amelyekből gyorssegélyt nyújthatnának az árvízkárosultaknak. – Egyelőre 672 780 eurót osztunk szét a tárca humanitárius alapjából. Egy-egy család legfeljebb háromezret kaphat előlegként – közölte Michal Stuska, a pozsonyi munkacsalád- és szociális ügyi minisztérium szóvivője. Arra a kérdésünkre, vajon hogyan döntenek az összegről, helyismeret nélkül, négyszáz kilométernyi távolságból, nem kaptunk választ.

Mindez már alighanem az új kormány gondja és feladata lesz. – Nem valószínű ugyan, de azért nem kizárt, hogy emiatt már nem Robert Fico feje fő majd – vélekedett Öllős László politológus.

Csáky Pál nem vitatkozik Ján Slotával

A Magyar Koalíció Pártjának elnöke nem vesz részt a Markíza kereskedelmi tévé és a TA 3 hírtelevízió szerdai politikai vitaműsorában, amelyben Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, valamint két parlamenten kívüli párt vezetője, Bugár Béla (Híd) és Richard Sulík (Szabadság és Szolidaritás – SaS) vesz részt. – Olyan pártelnökkel nem állok szóba, aki meghonosította az alpári stílust a szlovákiai közéletben – közölte Csáky Pál.

Bugár Béla viszont kijelentette: mivel nemcsak a magyarellenességéről elhíresült politikus lesz a partnere, részt vesz a vitaműsorban, hogy a szombati választások előtt nyilvánosan cáfolhassa Ján Slota várható nacionalista kirohanásait, egyúttal a higgadt szlovák–magyar párbeszéd égető szükségességére hívhassa fel az illetékesek és a tévénézők figyelmét. (Pozsonyi tudósítónktól)

Legények a gáton: a szlovák miniszterelnök gyorssegélyt ígért, s most lázasan keresik a forrásokat
Legények a gáton: a szlovák miniszterelnök gyorssegélyt ígért, s most lázasan keresik a forrásokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.