Bábukat akasztottak Bhopal túlélői

Két év szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítéltek hét főt a százezreket megnyomorító bhopali katasztrófa ügyében Indiában. A helyiek és aktivisták szerint ez nem elég büntetés. Bábut készítettek minden vádlottról, és az ítélethirdetés előtti napokban felakasztották őket India-szerte az 1984-es bhopali katasztrófa túlélői. – Nem akarunk pénzt, csak azt, hogy bitófára küldjék a felelősöket –mondta a The Hindu című napilapnak a hetvenéves Santi Dévi, aki férjét veszítette el a katasztrófában.

A vád azonban „csupán” gondatlanságból elkövetett emberölés volt, amiért két év a legmagasabb kiszabható büntetés. A Union Carbide India nyolc munkatársára pedig épp ekkora büntetést szabott ki tegnap a bíróság. A hetvenes-nyolcvanas éveikben járó vádlottak óvadék ellenében azonnal távozhattak. Indiai és amerikai bíróságokon még számos per folyik az ügyben, ez volt azonban az első ítélet, amelyet meghoztak a huszonöt éve történt, tízezrek életét követelő gázömlés ügyében. E per vádlottai között csak a vállalat indiai ágának alkalmazottai voltak, az akkori amerikai többségi tulajdonos ellen másik per folyik.

A túlélők és a jóvátételt követelő aktivisták szerint az ítélet nem elég: nem bír olyan elrettentő erővel, amely rábírhatná a külföldi befektetőket, hogy mindent tegyenek meg egy hasonló tragédia elkerülésére. Eredetileg az amerikai anyavállalat akkori vezetőjét, Warren Andersont is vád alá helyezték, ám ő soha nem jelent meg indiai bíróság előtt, holott Újdelhi nyomást gyakorolt Washingtonra, hogy adja ki a New Yorkban élő vállalatvezetőt az indiai hatóságoknak.

A bhopali volt a történelem egyik legtöbb halálos áldozatot követelő ipari katasztrófája. 1984. december 3-ára virradóra mérgező gáz (metil-izocianát) szabadult ki a növényvédő szereket gyártó indiai üzemben, Bhopal közelében – idézte fel az MTI. Órák alatt mintegy nyolc-tízezer – hivatalos közlés szerint három és fél ezer –ember fulladt meg a várost, elsősorban annak is a nyomornegyedeit beborító, fojtogató gázfelhőben. Az indiai hatóságok szerint az áldozatok száma azóta 15 ezerre nőtt, de az aktivisták szerint csaknem 25 ezren haltak meg.

A gyárat a baleset után azonnal bezárták, három vezetőjét őrizetbe vették. Végül senkit sem vontak felelősségre, a szabotázst emlegető Union Carbide pedig 1989-ben peren kívüli megállapodás keretében 470 millió dollár kártérítést fizet az indiai kormánynak (az eredeti követelés 3,3 milliárd dollár volt). Bhopal azóta is mérgez, egyes számítások szerint hatszázezerre tehető azoknak a száma, akik a katasztrófa egészségügyi következményeivel kénytelenek élni. Szakértők szerint az elhagyott üzem továbbra is szennyezi a város ivóvizét, ezért máig gyakoriak ott a daganatos megbetegedések, születési rendellenességek.

A bhopali gázkatasztrófa túlélője a felelősök megbüntetését követeli
A bhopali gázkatasztrófa túlélője a felelősök megbüntetését követeli
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.