Ügyészek vizsgálják a BP-t

Politikai kármentést emlegetnek az események nyomában kullogó Obama-adminisztráció újabb lépése kapcsán. Az olajcég piaciértékének harmadával, 75 milliárd dollárral csökkent.

Idézéseket egyelőre nem kézbesítettek, de polgári és büntetőjogi vizsgálat indult a Mexikóiöbölbeli olajszennyezéssel kapcsolatban. Ezt Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter jelentette be. Az energiaipari cégek részvényei ezt igencsak megérezték a Wall Streeten. A keddi kereskedési napon a BP – az áprilisban felrobbant olajkitermelő platform bérlője és működtetője – újabb 15 százalékot veszített a piaci értékéből, kapitalizációja immár 75 milliárd dollárral, az egyharmadára csökkent az elmúlt mintegy negyven napban. Ennek éppen az ezrede, 75 millió dollár a cég törvény szerinti kártérítési kötelezettsége, a számla azonban bőven e fölé mehet. Máris mintegy 150 kártérítési ügyet indítottak. Az elemzők akár 14 milliárd dollárra is teszik a halászat és az idegenforgalom bevételkiesését is számoló jóvátételt. A BP semmilyen kártérítéstől nem zárkózott el eddig, és az amerikai sajtóban feladott egész oldalas hirdetésben fogadkozik: „Véghezvisszük – rendbe tesszük!”

Fehér házi illetékesek sem zárják ki újabban, hogy az olaj akár augusztusig ömölhet a Mexikói-öbölbe, miközben a BP mérnökei immár nem először vallottak kudarcot a szivárgás elapasztásával. Barack Obama szerint „kötelességünk, hogy megállapítsuk, hol keletkezett a baj”, és az elnök egy-egy ismert demokrata párti, illetve republikánus személyiséget is felkért vizsgálat lefolytatására. William Barr, korábbi republikánus igazságügy-miniszter szerint azonban az, hogy már most a jogi felelősséget firtatják, azzal a kockázattal jár: politikai kármentésnek tűnik, miközben a kormány láthatóan rászorul a BP műszaki közreműködésére.

Az elnök lépéseivel az amerikaiak több mint fele nyíltan elégedetlen, a sajtó sem kíméli, és a szennyezés már elkerülhetetlenül rányomja bélyegét második hivatali évére.

Több olaj folyik ki a természetbe minden évben Nigériában, mint amennyi a Deepwater Horizon április végi felrobbanása óta a Mexikói-öbölbe ömlött. Május 1-jén például elrepedt az ExxonMobil egyik szárazföldi olajvezetéke. Hét napon át ömlött belőle az olaj, a szennyezés ellen tiltakozó helyieket pedig biztonsági őrök támadták meg – írta a brit Guardian.

Nigéria 606 olajmezőjéről származik az Egyesült Államok olajbehozatalának 40 százaléka. A nigériai kormány szerint 1970 és 2000 között több mint hétezer esetben folyt ki olaj, ebből több ezer szennyezést máig nem számoltak fel. Az olajtársaságok a lázadó fegyveresek szabotázsakcióit okolják a sok olajfoltért.

A helyi vezetők szerint azonban a legtöbb balesetért a kitermelők a felelősek, mert a rosszul karbantartott, rozsdás vezetékek, tartályok és szelepek gyakran eltörnek.

– Ha a baleset nem a Mexikóiöbölben, hanem Nigériában történt volna, sem a kormányt, sem a céget nem érdekelte volna – nyilatkozta Ben Ikari író, a helyi ogoni nép tagja. (K. A.)

Mocsokkal kentek be egy BP-benzinkutat New Yorkban
Mocsokkal kentek be egy BP-benzinkutat New Yorkban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.