Szabadulnak a Gáza-flottillások

Kiutasítja Izrael a 35 különböző országból származó 682 palesztinpárti aktivistát, akik hétfőn hat hajóval próbálták elérni a Gázai övezetet.

Az izraeli haditengerészet ezt megakadályozta, az egyik hajón kilenc aktivista meghalt. Négyről tudni, hogy törökök voltak, közülük három hitbuzgó muzulmán, akik hozzátartozóik szerint már tíromságra vágytak. A hazatérő önkéntesek hangsúlyozzák küldetésük békés jellegét. Izrael újabb videofelvételt hozott nyilvánosságra, melyen izraeli katonák azt kiabálják, hogy éleslőszerrel lőnek rájuk a hajóról.

Eközben a török külügyminiszter tegnap közölte: Ankara kész normalizálni kapcsolatait Izraellel, ha az feloldja a Gázai övezet blokádját. „Ideje, hogy a higgadtság uralkodjon a harag helyett” – mondta Ahmet Davutogu török külügyminiszter. Országa nemzetközi bizottság felállítását kérte a halálesetek vizsgálatára. Az ENSZ Emberi jogi Tanácsa is vizsgálatot sürget. Eközben újabb hajók indultak el Gáza felé.

Izrael a Hamasz 2007-es hatalomátvétele óta tartja blokád alatt az övezetet, attól tartva, hogy a szélsőséges palesztin szervezet olyan erőssé válik, és akkora arzenálra tesz szert,mint a Hezbollah Libanonban. A blokád tönkretette a legális gázai gazdaságot, a Hamasz és a bűnszervezetek kaparintották meg az alagutakon át beérkező árukból befolyó jövedelmet. A blokádban eddig részt vett Egyiptom is, mely most a nemzetközi nyomásnak engedve megnyitotta a rafahi határátkelőt. A segélyflottillát szervező Free Gaza Movement évek óta próbálkozik azzal, hogy hajóival elérje a Gázai övezetet. Eleinte az izraeliek át is engedték kisebb csónakjaikat, vitorlásaikat. A segélyflottillát a török IHH finanszírozta, mely gyűjtést szervezett a török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) vezette önkormányzatok támogatásával. 1992-es megalapítása óta a szervezet segítséget nyújtott a boszniai muzulmánoknak. Állítólag dzsihadista szervezetekkel áll kapcsolatban. A hat hajót 1,8 millió dollárért vásárolták, és 10 millió értékben szerezték be a szállítmányt – írja a New York Times.

A 700 aktivista között a neves svéd krimiíró, Henning Mankell is ott volt a gázai flottilla egyik hajóján. A 62 éves Mankell hazatérte után az Expressen nevű újságnak azt nyilatkozta: nem bánta meg, hogy részt vett az akcióban, az eset ugyanis rávilágít arra, hogy mi történik Gázában. A svéd krimiíró szankciókat vezetne be, hasonlóan a Dél-Afrika ellen az apartheid miatt alkalmazott büntető intézkedésekhez. A hajókon tartózkodott még az izraeli knesszet egy arab képviselője, két német baloldali és több algériai parlamenti képviselő is. (Matyák Zsuzsanna)

Jordániába távoznak a Gáza-flottilla szabadon engedett hajósai
Jordániába távoznak a Gáza-flottilla szabadon engedett hajósai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.