Orbán Viktor néppárti vacsorán

José Manuel Barroso bizottsági elnök – aki hétfőn és kedden a rosztovi EU–Oroszország-csúcson vett részt – csütörtök délben találkozik Orbán Viktorral, aki még szerdán este érkezett az EU központjába, hogy a néppárti biztosokkal vacsorázzék.

A programba így nem fért egy rövid eszmecsere sem Andor László magyar biztossal, akit még az előző, szocialista kormány jelölt tavaly ősszel.

A kétharmados többség birtokában Orbán az Európai Néppárt legsikeresebb tagpártjának vezetőjeként érkezett Brüsszelbe, ahol legfőbb partnere a szintén néppárti Barroso bizottsági elnök. A magyar kormányfő látogatást tesz Jerzy Buzek parlamenti és Herman Van Rompuy tanácsi elnök irodájában, valamint felkeresi Rasmussen NATO-főtitkárt. A Népszabadság tudósítójának uniós források azt mondták: az a kérdés, hogy eloszlanak-e a nyolc évvel ezelőtti kormányzási időszakban keletkezett aggodalmak Orbán politikáját, nacionalista felhangjait illetően. Kérdés, szó lehet-e egyáltalán a magyar–szlovák viszonyban támadt feszültségekről, hiszen az EU-nak lényegében semmilyen lehetősége sincs, hogy beleavatkozzék a vitákba. Az alapszerződésben nem, vagy nagyon nehezen lehetne találni olyan cikkelyt, ami ezt egyáltalán lehetővé tenné.

Magyarország 2008 őszén az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatásában részesült 20 milliárd euró értékben, s a hitelhez fűzött gazdasági program végrehajtását nagy figyelemmel követik Brüsszelben. Az érvényes konvergenciaprogram értelmében a magyar államháztartás deficitjét három százalék alá kell leszorítani 2011-ben, és ez a dátum már eleve kétéves haladékot takar. A hangulat nem kedvez a lazításnak, de megfelelő keretet adhat mélyreható strukturális reformok meghirdetésének.

Az érem másik oldala persze, hogy 2011 első felében Magyarország végzi az uniós elnökség feladatait, tagsága elnyerése óta első ízben. A magyar elnökség időszakára esik a következő, 2014-től kezdődő költségvetési időszak alapjainak a lerakása, főként hogy a nagy tagországok a közös pénzt – az uniós nemzeti jövedelem egy százalékát – másként költenének el, mint eddig.

Szerda reggel Orbán még Jaroslaw Kaczynskival tárgyalt Varsóban
Szerda reggel Orbán még Jaroslaw Kaczynskival tárgyalt Varsóban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.