Gyalog a Föld körül

Háromezer-ötszáz kilométer megtétele után már Jerevánban, Örményország fővárosában tartózkodik Simon Dávid, aki ma négy hónapja indult el hátizsákkal Mátyásföldről, hogy gyalogosan, mintegy öt év alatt, körbejárja a Földet. Amint arról indulása napján beszámoltunk, a budapesti közgazdász 55–58 ezer kilométert megtéve, negyven országot érintve tervezi megkerülni a bolygót. Az óceánokat, tengereket teherszállító hajókon kívánja átszelni, de a csaknem másfél egyenlítőnyi távolság nagyobbik felét gyalogszerrel tenné meg.

A grúz és az örmény lányok gyönyörűek – áradozott Dávid a napokban szüleinek, akikkel kéthárom naponta beszél mobiltelefonon vagy Skype-on.Naponta 24–35 kilométert gyalogol, többnyire főutak mentén, és eddig csak háromszor kellett kamionra vagy kisteherautóra kéredzkednie (Grúziában pedig egyszer vonatra szállnia), hogy elérje aznapi úti célját, és biztonságos körülmények között hajtsa álomra fejét. Sátorozik, családoknál, templomokban, mecsetekben kap szállást, vagy a CouchSurfing nemzetközi hálózat tagjai fogadják be éjszakára. Mindenütt nagy szeretettel fogadják: akadt, ahol kimosták ruháját, másutt többnapi élelemmel látták el távozásakor.

A február elsejei budapesti start után, kemény télben, egy hét alatt érte el délen a magyar országhatárt. Következett Szerbia, ahol a vajdasági magyarok szinte családtagként bántak a jövevénnyel. Február második felében már Bulgáriában szelte a kilométereket, ott érte a márciusi tavasz is, és öt héttel indulását követően Edirne város közelében lépte át a bolgár–török határt. Egy váratlan hidegfront viszont negyvencentis hóval fogadta Törökországban. Be is lázasodott, de hamar felépült. Március végét már Isztambulban töltötte, ahol volt ideje megszervezni a következő hónapokat. Szívós utánajárással kilencvennapos török tartózkodási engedélyt szerzett, és sikerült megkapnia az iráni vízumot is. Időközben szakállt növesztett, itthoni barátai talán rá se ismernének.Törökországban többen kurdnak nézték külseje miatt. Szüleinek bevallotta, hogy már e néhány hónap nagy hatással volt rá. Legfőképp türelmesebbé vált, miközben sok érdekes és jószívű embert ismert meg. Akadtak kellemetlenségei is: Szófiában elemelték a fényképezőgépét az első hetek néhány felejthetetlen fotójával. Isztambulban vásárolt egy újat, de az addigi képeket már csak az emlékezet őrzi. Kézzel írt útinaplóját mindenesetre postán feladta szülei címére.

Megfogadva a helyiek tanácsát, Isztambulból nem közvetlenül Irán és az Anatóliai-fennsík felé vette az irányt, hanem maradt a Fekete-tenger partján. Trabzon közelében a helybéliek felvitték a háromszáz méter magasan, függőleges sziklaszirtbe vájt Sümela-kolostorhoz, a IV. századi monumentális épületegyütteshez.

Most következik a hosszú túra eddigi legkeményebb, legkiszámíthatatlanabb szakasza: Irán, és folytatásként Pakisztán. Dávid októberben már Indiában, a Tádzs Mahalnál szeretné ünnepelni 31. születésnapját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.