Pártelnököket buktattak a választók

A szociáldemokraták (CSSD) pirruszi győzelmével és két új párt nagy sikerével végződtek a hét végi csehországi alsóházi választások.

A baloldali tömörülés 22,1 százalékkalmegnyerte a választásokat Csehországban, de nem akkora különbséggel, mint amennyire a párt vezetői számítottak. A második helyen a Polgári Demokrata Párt (ODS) végzett 20,2 százalékkal. Mindkét párt több százezer támogatót veszített a négy évvel ezelőtti voksolásokhoz képest.

Kiválóan szerepelt viszont az alig másfél éve alakult, Karel Schwarzenberg vezette TOP 09 (16,7), amely harmadik lett, maga mögé utasítva a kommunistákat (KSCM – 11,3). Ötödikként az ugyancsak újonc Közügyek Pártja (VV –10,9) jutott be a képviselőházba.

Kilencvenegy éves fennállása óta először fordult elő, hogy nem lépte át az ötszázalékos parlamenti küszöböt a Kereszténydemokrata-Néppárt (KDU-CSL – 4,39). Leszerepeltek a volt kormánypárti zöldek (SZ – 2,44) is. A kétszáz tagú testületbe negyvennégy nő jutott be, ami cseh rekordnak számít. A részvételi arány 62,53 százalékos volt.

Miután kiderült a nem hivatalos végeredmény, Jirí Paroubek (CSSD) lemondott a pártelnöki posztról. „Országunk a jobboldali koalíció irányába mozdult el, amely semmi jót sem ígér a polgároknak. A megyei listán viszont fölényesen győztem, ezért ezután az Ústi nad Labem-i régiót kívánom képviselni, alighanem ellenzéki honatyaként” – nyilatkozta lapunknak.

Nem sokkal ezután Cyril Svoboda (KDU-CSL) és Ondrej Liska (SZ) is közölte, hogy a vereség miatt ugyancsak távoznak a pártelnöki tisztségből.

– A választópolgárok többsége ráunt a sok korrupciós botrányra és viszálykodásra, ezért kipenderítette a parlamentből a politikai dinoszauruszokat – értékelte a végeredményt Tomás Lebeda prágai politológus. Lapunk megkeresésére Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter kifejtette: – Elsősorban annak örülök, hogy nagyon sok fi atal szavazott ránk, akik nem óhajtják, hogy Csehország a görög útra sodródjék, ezért nem dőltek be más pártok ígérgetéseinek – hangsúlyozta a pártelnök. – A felelős költségvetés koalíciója leszünk – jelentette ki tegnap Petr Necas, az ODS elnöke. Közölte azt is, hogy a három jobbközép párt képviselői már ma megkezdik az egyelőre informális puhatolózó tárgyalásaikat.

Radek John író, publicista, a Közügyek Pártjának elnöke – aki korábban a Nova kereskedelmi tévé legnépszerűbb műsorvezetője volt – máris közölte, hogy csak akkor hajlandó a kormányba belépni, ha a kabinet végre lépéseket tesz a korrupció viszszaszorítása érdekében, hozzálát az évek óta halogatott egészségügyi és nyugdíjreformhoz, s a védelmi tárca jövőre lényegesen kevesebbet kap, az oktatásügyre és a tudományok támogatására pedig az eddiginél jóval több pénz jut a költségvetésből az idei elosztáshoz képest.

Václav Klaus államfő szombat este csupán annyit közölt, hogy a szokásoknak megfelelően először a győztes párt vezetőjét hívja meg a Hradzsinba, ami azonban nem azt jelenti, hogy neki ad kormányalakítási megbízást. – Habár ez sem kizárt – tette hozzá az államfő.

Bohuslav Sobotka, a cseh szociáldemokraták alelnöke közölte, hogy legalább egy hetet szeretne kérni az államfőtől a kormányalakítási tárgyalásokra. Prágai politikai elemzők azonban csaknem biztosra veszik, hogy jobbközép kormány alakulhat Csehországban, hiszen az ODS–TOP 09–VV koalíciónak 118 mandátuma lenne, a két baloldali párt 82 képviselőjével szemben. A jobboldaliak pedig közölték, hogy nem hajlandók szövetkezni a szocdemekkel.

Az ODS elnöke, a leendő kormányfő, Petr Necas, a választások után
Az ODS elnöke, a leendő kormányfő, Petr Necas, a választások után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.