Mától általános sztrájk Romániában

Sztrájkba lépnek hétfőn Romániában a közalkalmazottak, hogy rákényszerítsék a kormányt a tervezett megszorító intézkedések visszavonására. Az Emil Boc vezette kabinetnek azonban feltett szándéka, hogy a bérek 25, a nyugdíjak és más szociális juttatások 15 százalékos csökkentéséről, továbbá a különféle új adók bevezetéséről szóló törvényeket elfogadja.

A kormány arra hivatkozik, hogy az ország pénzügyi helyzete rendkívül válságos, és a Nemzetköz Valutaalappal (IMF) megállapodott feltételek nem teljesítése a nemzetbiztonságot veszélyezteti, és végeredménybenfizetésképtelenséghez vezet. A Romániai Bírók Országos Egyesülete azonban ezt elutasítja, és azzal érvel, hogy a nemzetbiztonsági törvény pontosan meghatározza, mi fenyegetheti a nemzetbiztonságot, a fizetésképtelenség pedig nem sorolható a jogszabályban szereplő okok között.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SZDP) a megszorítások kérdésében népszavazást szorgalmaz. Victor Ponta SZDP-elnök kijelentette: csakis „a nép döntheti el”, hogy indokoltak-e a tervezett megszorítások, és hogy azokat kívánja-e vállalni, ezért pártja mindent megtesz annak érdekében, hogy Traian Basescu államfőt a referendum kiírására rákényszerítse. Az SZDP és a másik ellenzéki alakulat, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) között sem felhőtlen a viszony. Miron Mitrea szocdem szenátor azt javasolta, hogy az SZDP és az NLP alakítsa meg a Szövetség Románia Megmentéséért választási összefogást, és lépjen fel együttesen a 2012-es választásokon a Basescu által irányított és jelenleg a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt kormányzó Demokrata-Liberális Párt (D-LP) ellen.

Erről azonban sem Ponta, sem pedig Crin Antonescu liberális pártelnök nem akar hallani. Antonescu szerint a nemzeti liberálisok úgy „festenek” a romániai politikai színtéren, mint „Jézus a két lator között”, szerinte ugyanis a demokrata-liberálisok és a szociáldemokraták egyformán korruptak, s mindkét alakulat a szegények kárára akarja megoldani a válságot.

Antonescu azt akarja, hogy pártját egyedül vigye győzelemre 2012-ben, és ebben véleménye találkozik Pontáéval, aki szintén arra játszik, hogy „az SZDP-nek a következő választásokon csakis az SZDP-vel kell koalícióra lépnie”.

Ponta hétvégi beszédében elmondta: Basescunak az volt a terve, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) és az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) segítségével, amelyeket a háttérből szintén ő irányít, megsemmisítő csapást mér pártjának fő ellenfelére, az SZDP-re. Ez azonban nem sikerült neki – szögezte le a szocdem politikus. Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke viszont úgy látja, hogy a megszorító intézkedések bevezetése elkerülhetetlen, mert ha az IMF készenléti hiteléből Románia júniusban nem kapja meg a következő, mintegy 850 millió eurós részletet, az országnak a nemzetközi pénzpiacról kell kölcsönt felvennie 20, esetleg 25 százalékos kamatra, ami nem enyhítené, csak tovább növelné a bajt.

A mától sztrájkoló önkormányzati és központi hivatalnokok, mentősök, rendőrök, oktatók és tömegközlekedési alkalmazottak mellett kedden vagy szerdán csatlakozhatnak az általános sztrájkhoz a vasutasok és a légi szállítási dolgozók is.

Múlt héten a kismamák tüntettek a gyereknevelési költségek növelése miatt Romániában
Múlt héten a kismamák tüntettek a gyereknevelési költségek növelése miatt Romániában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.