Hónapokig is ömölhet az olaj a Mexikói-öbölbe

Az Obama-adminisztráció fel van készülve a legrosszabbra, és akár augusztusig is ömölhet az olaj a Mexikói-öbölbe – közölte egy vasárnapi tévéműsorban Carol Browner, a Fehér Ház energiaügyi illetékese a már így is a mindenkori legjelentősebb amerikai tengerszennyezés kapcsán.

Ezt megelőzően Barack Obama elnök nevezte szívszorítónak, hogy kudarcot vallott a brit energiaóriás legújabb módszere a környezetet napi legalább ötezer hordónyi nyersanyaggal szennyező Deepwater Horizon fúrótorony lezárására. – Azután, hogy három teljes napig próbálkoztunk a „top kill” módszerrel, úgy véljük, itt az ideje áttérni egy másikra – jelentette be szomorúan Doug Suttles, a BP egyik főnöke, miután a cég szombatra feladta „csodafegyverét”. A kezdetben sikerrel kecsegtető „top kill” részeként sűrű, iszapszerű anyagot fecskendeztek a szivárgási forrásra, így próbálták ellensúlyozni a kőolajnyomást, majd izolálni a negyven napja felrobbant kitermelő platformot. De az ellennyomás több mint 30 ezer hordó viszkózus anyag bepumpálása után is túl erősnek bizonyult. Előzőleg víz alatti robotokkal próbálkoztak, hiába, majd egy óriási olajfogó kupola mondott csütörtököt gázhidrát képződése miatt.

Obama megszakította hétvégi chicagói pihenését, és a helyszínre látogatott – az olajkút április 20-i katasztrófája óta mindössze másodszor. Az elnök egyre nagyobb nyomás alá kerül, ahogy a szennyezés leállítása elhúzódik, lassan pedig kirajzolódik a kép, hogy miért következhetett be egyáltalán a tizenegy dolgozó halálát is okozó katasztrófa. A vasárnapi The New York Times címlapján hozza: a BP belső dokumentumai szerint a kérdéses kitermelő platformmal kapcsolatban már jóval korábban problémák és biztonsági aggályok merültek fel ahhoz képest, mint amit a cég vezetői nemrég kongresszusi meghallgatásukon mondtak. Az adminisztráció az arcmentés részeként hétvégére felmentette a bányászati felügyeleti hatóság vezetőjét.

Tony Hayward, a BP vezetője irányítja az elfojtási műveletet
Tony Hayward, a BP vezetője irányítja az elfojtási műveletet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.