Életveszélyes lehet a lelógó kapucnimadzag

Ártatlannak tűnhet a gyermekruhákon az aranyos kapucnit összehúzó madzag – ám súlyos sérülést is okozhat. Elég, ha beleakad a csúszda egy kiszögellésébe, és máris kész a katasztrófa: a pulóvert viselő kicsi akár meg is fulladhat.

Többmint tizenhatezer gyermekruhát vizsgált meg az EU az elmúlt két évben, tizenegy tagállamban. Kiderült, hogy tíz ruhából egy nem felel meg az uniós biztonsági előírásoknak.

Akár az EU újabb túlkapásának is tűnhet, hogy pontosan szabályozza, hány centiméterre lóghat ki a madzag a gyermekruhákból. Az uniós hatóságok azonban úgy érvelnek: az emiatt bekövetkező balesetek ugyan nem mindennaposak, de következményeik olyan súlyosak, hogy fontos szabályozni a kérdést.

A legkisebbekre, azaz a hét éven aluliakra a nyak körüli madzagok a legveszélyesebbek. Ha ugyanis beakadnak valahová, hamar fulladást és halált is okozhatnak. Még rosszabb, ha ez a rész rugalmas anyagból van, és a végén műanyag kapoccsal zárják le, mert ez könynyen visszacsapódhat, és megsértheti viselőjének a szemét.

Hét éven felül már a derék környéki bojtok és kötözők a veszélyesebbek. Ezek beleakadhatnak egy autó vagy bármilyen más jármű ajtajába, amely elinduláskor magával ránthatja a gyermeket. A madzagokat elkaphatja akár egy bicikli küllője, a mozgólépcső vagy a sílift is.

Arra is felhívják a figyelmet az uniós hatóságok: a szülők együttműködésére is szükségük van ahhoz, hogy megvédjék a gyermekeket. Azt ajánlják, hogy ne vegyenek olyan ruhákat, amelyekből hosszú madzag lóg. Ha pedig már megvették a veszélyes öltözéket, egyszerűen vágják le róla a felesleges részeket. Arra is kérik a szülőket, hogy ha „szabálytalan” ruhát vásároltak, ezt jelentsék a hatóságoknak a saját tagállamukban.

Felelősség terheli természetesen a gyártókat is, ezért az EU két találkozót is szervezett tavaly a legnagyobb cégeknek e témában. Egy felmérés szerint a kicsikre veszélyes ruhák fele az Európai Unión belül készül.

Az ártatlannak tűnő ruha is rejthet kockázatot
Az ártatlannak tűnő ruha is rejthet kockázatot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.