Belobbanhat a szikra

Egy órán át nézett farkasszemet egymással több ezer albán és több száz szerb az etnikailag megosztott észak-koszovói várost összekötő híd két oldalán. A két nép szélsőségesei provokálták egymást egy ideig, de a helyi rendőrség, valamint az EULEX és a KFOR sikeresen tartotta egymástól távol őket.

– UCK! UCK! – skandálta az a pár ezer albán veterán a Koszovói Felszabadítási Hadsereg albán rövidítését, akik leváltak arról a békés tüntetésről, mely az Észak-Mitrovicában rendezett szerb önkormányzati választások ellen tiltakozott. Az északkoszovói várost átszelő Ibar-folyó etnikai határvonal is: a hídtól északra szerbek, délre albánok laknak. Bár elvileg Koszovó része, Észak-Mitrovicában még dinárt használnak, szerb rendszámtáblákkal közlekednek.

– Azért gyűltünk össze, hogy megvédjük Koszovó szuverenitását, és tiltakozzunk az ellen, hogy egy másik ország tartson választásokat a mi országunk területén – mondta lapunknak a tüntetésre érkező Fatmir Zeqiri.

– Inkább a koszovói választásokon kéne részt venniük – mondja a mérnök. A menet békében indult, de amikor a tömeg a hídhoz ért, több százan, ezren leváltak a felvonulókról, és megpróbáltak elindulni a túloldalra. A koszovói rendőrség rohamosztagai gyorsan reagáltak: sorfallal zárták el a tüntetők útját. A túlfűtött veteránok saját szervezőik csitítására sem higgadtak le.

Az öblös „UCK” rigmusra a szerb oldalon megszólalt a sziréna, mely az „albán veszélyre” fi gyelmeztet, s úgy tűnt, spontánul gyűlik össze pár száz fő. Ugyanakkor a szerbek is készültek a konfrontációra: délelőtt busszal érkeztek szerb férfiak a hídfőhöz. Az északi oldalon a rendőrség reakciója lomhább volt.

A két csoport egy ideig farkasszemet nézett egymással. Aztán az északi oldalon szerbek egy csoportja megtámadott két albán újságírót, akiket a szerb koszovói rendőrök megvédtek. Erre egy szerb zászlóval felszerelkezett férfi beszaladt a híd közepére, meglengette a lobogót, és lelkesen a nemi szervére mutogatott. Bár biztatta társait, nem talált követőre. Északról heves kőzápor érkezett, de az albán válasz sem maradt el. Erre már megérkeztek a hídra a KFOR francia egységei. A kezdeti tétovázás után az északi hídfőnél is felsorakoztak a rendőrök, majd az EULEX (EU-misszió) kötelékébe tartozó román csendőrök is megérkeztek a hídra páncélozott kocsikkal. Lelkes üdvrivalgás fogadta, amikor szerb oldalon valaki leadott egy sorozatot automata fegyveréből.

– Szégyellje magát Magyarország! Elismerték ezt a terrorista, iszlamista államot! –mondja fenyegetően egy szerb férfi , mikor megtudja, honnan jöttem. – Mi jól bánunk a magyarokkal a Vajdaságban, és ez a hála? – mondja emelt hangon. –Hashim Thaci a legnagyobb terrorista, gyerekeket, nőket gyilkolt, maguk meg elfogadják! –kiabálja magából kikelve a koszovói miniszterelnökről. Egy óra elteltével lassan mindkét oldalon oszlani kezdett a tömeg. A feszült óra mindenkinek meglepetést okozott. Mitrovica – két világ találkozása – ugyan mindig forró pont volt, de az utóbbi hónapokban csökkent a feszültség. Mihály György alezredes, a mitrovicai „megyei” főkapitány EULEX-es tanácsadója még az összetűzés előtt úgy nyilatkozott lapunknak, hogy sokat léptek előre biztonsági kérdésben. Elmondta: fél éve már csak egy járőr őrzi a hidat, egy albán és egy szerb rendőr közösen. Úgy tűnt, a folyó mindkét oldalán inkább a napi gondok, a megélhetés foglalja le az emberek energiáját, és elegük van a konfl iktusokból. – Elmegyek szavazni, de nem a nagypolitika érdekel, hanem hogy egész nap legyen víz és villany – mondta lapunknak még pénteken egy szerb választó Észak-Mitrovicában. Azonban úgy tűnik, a munkanélküliség és a kilátástalanság miatt mindkét oldalon könnyen hadrendbe tudják állítani a népet a szélsőségesek. Az a bizonyos szikra belobbanhat.

Kiküldött tudósítónk jelenti Mitrovicából

Fiatalok egy mitrovicai kávézóban
Fiatalok egy mitrovicai kávézóban A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.