Ma délutánig szavazhatnak a csehek

Hosszú sorok vártak tegnap délután kettő előtt a nyitásra több prágai szavazóhelyiség előtt, hogy azután útnak indulhassanak a vidéki hétvégi házaikba. A kisvárosi és a falusi emberek viszont a péntek esti, illetve a szombati voksolást kedvelik, ők tegnap tízig, ma pedig délután kettőig járulhatnak az urnákhoz. Václav Klaus államfő is sietett a szokásos hétvégi teniszpartijára, ezért ő is az elsők között, már délután fél három előtt, leadta a szavazatát. Újságíróknak mindössze annyit mondott: még a feleségének sem volt hajlandó elárulni, hogy melyik pártra voksolt.

Jó példával jártak elöl a pártelnökök is, hiszen már az első órában csaknem valamennyien szavaztak. Petr Necas, a Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöke metrón érkezett, és még a szerelvényen is kampányolt. Legnagyobb vetélytársa, Jirí Paroubek a cseh szocdemek (CSSD) hagyományainak megfelelő, narancssárga színű sátrat vert az egyik téren. Onnan indult szavazni, majd viszszatérve, ott győzködte tovább a polgárokat. Csehországban ugyanis nincs kampánycsend. Ezért az internetes hírportálok tegnap is hemzsegtek a sok politikai hirdetéstől.

Idén huszonöt cseh párt 5053 jelöltje indul, s közülük kétszázan lesznek a befutók. Politológusok szerint inkább csak öthat pártnak van reális esélye arra, hogy az ötszázalékos parlamenti küszöb átlépésével bejusson a prágai alsóházba.

A többiek célja sokkal inkább az 1,5 százaléknál nagyobb támogatottság elérése. A cseh törvények szerint ugyanis az a párt, amelyre 1,5 százaléknál többen voksolnak, minden egyes szavazatért száz koronát (ezer forint) kap a költségvetésből. A három százaléknál több szavazatot szerző pártoknak ezen kívül évente hatmillió korona támogatást utalnak. A leendő parlamenti erők pedig a fenti hozzájáruláson kívül minden egyes megszerzett mandátumért évente 900 ezer koronát kasszírozhatnak.

A most végleg távozó képviselők általában 200 ezer korona körüli végkielégítést, a bizottsági tagok ennél is többet kapnak. Legtöbbet, több mint fél millió koronát, Lucie Talmanová, az alsóház egyik eddigi alelnöke vihet haza, aki a megbukott kormányfő és a parlamenti mandátumáról is lemondott Mirek Topolánek élettársa.

A legnagyobb számolgatás persze majd ma estétől kezdődik. Elképzelhető, hogy a nyertes – a jóslatok szerint a CSSD – pirruszi győzelmet arat, mert nem lesz képes koalíciós partnereket találni, legalábbis amíg a nyers modorúnak tartott Paroubek pártelnök nem hajlandó hátrább lépni.

Kisgyerek dobja urnába szülei szavazatát
Kisgyerek dobja urnába szülei szavazatát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.