'Az ember nem tagadja meg, hogy honnan jön'

Az amerikai határon lépjenek be az itteni útlevelükkel – sokkal többet nem vár ennél az Egyesült Államok a más országokhoz is tartozó állampolgáraitól.

Greskovits Beatrix kedden, 11 óra 04 perckor amerikai lett. „Ezennel eskü alatt kinyilvánítom, hogy tökéletesen és teljesen megtagadok és lemondok minden, külföldi uralkodóhoz, hatalmassághoz, államhoz fűződő hűségemről, akinek vagy amelynek ez ideig alattvalója vagy állampolgára voltam. Isten engem úgy segéljen!” – ismételte az eskető hivatalnok mondatait, feltartott kézzel a guatemalai férje után itt Beatrix Greskovits Argueta néven élő fiatalasszony.

Az Ózdról származó, Washington mellett dolgozó óvónő tíz éve érkezett az Egyesült Államokba, öt éve rendelkezik az állandó tartózkodásra jogosító zöldkártyával. Egyéves kisfia már itt látta meg a napvilágot, születése jogán amerikai. –Elsősorban a gyerekem miatt döntöttem úgy, hogy felveszem az állampolgárságot. Ezzel politikai jogaim is lesznek, szavazhatok, és sok országba nem kell vízumot váltanom – mondja a 34 éves fiatalasszony, aki tisztában van ugyan az otthoni, így a Borsod megyei hírekkel, de a kettős állampolgárság kapcsán kiéleződött szlovák–magyar nézeteltérésről elmondása szerint nem hallott.

– Mától akkor amerikaiként érez? – kérdezem. „Izgalommal és büszkén készültem a mai napra, de a szívemben azért magyar is maradok, és ezt is mondom, ha megkérdezik. Az ember nem tagadja meg, hogy honnan jön.” Állampolgársági vizsgája nem volt nehéz: mivel az első hat kérdésre tudta a választ, a további négyet már fel sem tették. Angolnyelv-tesztként ezt kellett helyesen leírnia: „Fővárosunk Washington, DC.” Magyar útleveléről, állampolgárságáról nem mond le. – Nekünk azt mondták: az amer ikaiakat ez nem zavarja, inkább a magyar rendelkezésekre figyeljek oda – meséli.

Összesen 16 országból származó 25 kérelmező tette le az állampolgársági esküt ez alkalommal. (Az Európai Unióból egyedül a magyar fiatalasszony.) – Tavaly 744 ezer honosítási kérelmet hagytunk jóvá, az azt megelőző évben pedig mintegy egymilliót. Nem várjuk el, hogy a kettős állampolgár leadja a másik útlevelét vagy bármi ilyesmit – mondja az eskütétel helyszínén, Maryland állam nemzeti gárdájának létesítményében Stephanie Ostapowitch, az USA Állampolgársági és Bevándorlási Szolgálatának sajtóreferense. Hozzáteszi: a lényeg, hogy a kettős állampolgárok amerikaiakként lépjenek be a határon. Az, hogy semmilyen más államot nem szolgálnak, azok számára fontos, akiknek munkaköréhez (nemzet)biztonsági átvilágítás szükséges.

Legfelsőbb bírósági döntés is megerősíti, hogy az USA elfogadja a kettős állampolgárság tényét. És olykor Amerika is eljátszik a kettős kötődésben rejlő lehetőségek gondolatával. Felmerült, hogy a pastu születésű vezető diplomata, Zalmay Khalilzad (az USA korábbi kabuli, bagdadi, illetve ENSZ-nagykövete) „visszaafgánosodjék”, és induljon a választásokon Hamid Karzai államfővel szemben. Mikael Oren, Izrael washingtoni nagykövete pedig a fordított utat járta be: Michael Bornstein néven, New York államban született, és 22 évesen vándorolt ki. Egyeseknek csalódást okozott, amikor a New York-i maraton tavalyi győzteséről kiderült, hogy honosított állampolgár. Az ugyanis nagy hír volt, hogy 17 év után először nyert amerikai. Igaz, az eritreai születésű Meb Kefl ezi ghi is itt él 12 éves kora óta.

Greskovits Beatrix a marylandi eskütételen
Greskovits Beatrix a marylandi eskütételen A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.