Főúri lakokon osztoznak a brit miniszterek

David Cameron brit kormányfő máris elosztotta a kormányzati nyaralókat miniszterei között. A korábbi haragosok, a liberális Nick Clegg és a konzervatív William Hague már biztos, hogy folyamatosan egyeztetnek majd: egy 115 szobás kastélyon osztoznak.

A kormányváltással járó komoly gazdasági és politikai fejlemények mellett a kormányfő máris talált időt a fennhatósága alá tartozó vidéki kastélyok elosztására. Ami a sajtó és az emberek érdeklődését leginkább megragadta, az a szokatlan „társbérlet”, amire Nick Clegg liberális demokrata vezetőt és miniszterelnök-helyettest, illetve William Hague konzervatív külügyminisztert kárhoztatta.

Clegg és Hague, akik korábban ki nem állták egymást, a Kent grófságban található Chevening House-on osztoznak szabadidejükben. Míg Clegg három élénk kisfiú édesapja, a 49 éves Hague és 42 éves felesége gyermektelenek. Az együttélés nehézségeit enyhítheti, hogy az 1967-ben a nemzetnek adományozott kúriához több mint 1200 hektáros park tartozik, és a házban 115 szoba van. A két vezető munkatársai egyeztetnek majd arról, ki mikor tölti itt a hétvégét, illetve mikor veszi igénybe a diplomácia vezetője hivatalos eseményre a palotát.

Ami a londoni hivatalos rezidenciákat illeti, a Hague házaspár az igen előkelő Carlton House Terrace 1-es számba költözhet be. Itt az öt hálószoba mellett egy káprázatos bálterem is rendelkezésükre áll, mintegy öt-öt perces sétányira a westminsteri parlamenttől, illetve a Buckingham-palotától. Clegg és családja valószínűleg a nyugatlondoni Putney kerületben marad hét közben, már csak fiaik katolikus iskolája miatt is.

Amikor Cameron és családja megelégeli a Downing Street 10.-et, bármikor felkerekedhet a buckinghamshire-i, XVI. századi főúri lakba. Chequershez tíz hálószoba és közel 500 hektáros park tartozik.Tony Blair első perctől kedvelte a kúriát, amelynek fenntartása évi 500 ezer fontba kerül. A puritán Gordon Brown először idegenkedett a komornyikok és szakácsok hadától, ám később megbarátkozott velük.

Nem marad vidéki kúria nélkül a pénzügyminiszter, George Osborne sem. Cameron szoros barátja ugyancsak Buckinghamshire-ben enyhítheti a 163 milliárd fontos költségvetési deficit csökkentésével járó stresszt. Dorneywood az 1920-as években épült, 21 szobával, uszodával és közel 100 hektáros kerttel van ellátva.

Camp David: elnöki zug Marylandben

Kikapcsolódásra, sportolásra és államfők fogadására, világpolitikai kérdések eldöntésére egyaránt alkalmas Camp David, az amerikai elnökök egyetlen hivatalos pihenőrezidenciája. A 81 hektár kiterjedésű, eredetileg tengerészeti bázis a fővároshoz (legalábbis amerikai mértékkel) viszonylag közel, 100 kilométerre található, Maryland államban. A második világháború után Harry Truman tette hétvégi elnöki lakká, de nem szerette (főleg a felesége), így kevés időt töltött ott – csakúgy, mint Bill Clinton, különösen első elnöki éveiben. Eisenhower viszont az unokájáról nevezte el, az idősebb Bush elnöknek pedig lánya ott házasodott. Fia, George W. Bush ugyan elsősorban texasi ranchán töltött bőséges szabadidejéről volt ismert, de nyolc éve alatt több száz napot töltött Camp Davidben is, ahol vendégül látta Tony Blairt, Gordon Brownt, Vlagyimir Putyint. (Washingtoni tudósítónktól)

Chevening House
Chevening House
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.