Újabb tálib tömeggyilkosság Kabulban

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát kedden az afgán fővárosban egy NATO-járműoszlop mellett; a támadásban tucatnyi afgán civil és hat külföldi katona vesztette életét, a sebesültek száma ötven körül van afgán illetékesek szerint.

A merénylő gépkocsiban ülve robbantotta fel magát, amikor elhaladt mellette a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) gépkocsikonvoja –írta az MTI. A 750 kilogramm TNT erejű robbanás az afgán energiaügyi és vízgazdálkodási minisztérium épületénél történt, de a környéken más kormányzati épületek is vannak, a közelben található a Parlament is.

Claudio Glaentzer, Olaszország kabuli nagykövete a Sky TG24 televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a támadás célpontja egy amerikai katonai konvoj volt. A NATO később közleményt adott ki, miszerint hat katonája meghalt és több megsebesült a merényletben. Nemzetiségüket nem közölte, de a brit hírügynökség úgy tudja, hogy öt amerikai van a halottak között. A közlemény szerint a szövetség öt járműve és tucatnyi civil jármű megrongálódott.

A francia hírügynökség öszszesítése szerint idén már valamivel többmint kétszázNATO-katona vesztette életét afganisztáni hadműveletekben: az ISAF ezzel a legsúlyosabb időarányos veszteségét szenvedte el a harcok több mint nyolc évvel ezelőtti kezdete óta.

A keddi merénylet elkövetését a tálib mozgalom vállalta magára. „Magunkra vállaljuk a támadást, egyik harcosunk hajtotta végre” – állította Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő.

Az idén megszaporodtak a merényletek Kabulban, s ez a biztonság fokozására kényszerítette a rendőrséget. A hatóságok nemrégiben körözést adtak ki öngyilkos merényletekre készülő személyek ellen. A keddi robbantás ugyanakkor arra enged következtetni, hogy az elszánt támadók számára még mindig nem akadály a fővárosban hozott biztonsági rendszer.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.