Robert Fico ellencsapásra készül

A pozsonyi kormányfő a szlovák–magyar vegyes bizottság azonnali összehívását kezdeményezi, de kemény ellencsapásra is készül.

Robert Fico szlovák miniszterelnök tegnap összehívta az ország belbiztonsági tanácsát, hogy megtárgyalják azokat az intézkedéseket, amelyekre Szlovákia készül, ha az Országgyűlés elfogadja a kettős állampolgárságról rendelkező, hétfőn benyújtott módosító tervezetet. Ez a jogi norma a pozsonyi politikusok szerint Szlovákia számára súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentene. Az eszmecserén részt vett Ivan Gasparovic államfő is.

– Egyelőre a diplomáciai lépéseket helyezzük előtérbe –jelentette be a tanácskozást követő sajtótájékoztatón Robert Fico. Így folytatta: – Kezdeményezzük, hogy huszonnégy órán belül üljön össze a két ország közötti alapszerződés értelmében tevékenykedő vegyes bizottság. Miroslav Lajcák külügyminiszter tájékoztattaországunk álláspontjáról a Pozsonyba akkreditált EU és NATO nagyköveteket és más diplomatákat is. Már dolgozunk azon a dokumentumon, amelyben Knut Vollebaek nek, az Euró pai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosának fejtjük ki az egyoldalú magyar lépéssel kapcsolatos aggodalmainkat és ellenvetéseinket. Hasonló hangnemű levelet írok az Európai Bizottság és az Európa Tanács elnökeinek – így a kormányfő. Azt sem zárta ki, hogy Pozsony rövidesen „legmagasabb szintű” kétoldalú személyes találkozót kezdeményez. Ezt az utalását azonban nem volt hajlandó konkretizálni. Közölte viszont, hogy a konzultációkra múlt héten hazarendelt budapesti szlovák nagykövet már visszatért az állomáshelyére, hogy a további fejleményekről minél alaposabb és rugalmasabb tájékoztatást nyújthasson a szlovák kormánynak.

Fico szerint Pozsony nagy figyelemmel követi a budapesti történéseket és készül a „nagyon kemény ellencsapásokra“, amelyeket arra az esetre tartogat, ha az Országgyűlés elfogadja a törvénytervezet. – Őrült dolog, hogy a jogszabály értelmében a kettős állampolgárság lehetőségével élő személy hazája Magyarország és az illetőnek teljesítenie kell mindazokat a kötelezettségeket, amelyek ebből a jogból fakadnak számára. Az pedig példátlan, hogy egy ország saját állampolgársági jogi normáját egyoldalúan akarja más államokban érvényesíteni – érvelt a miniszterelnök. A szlovák házelnök elhalasztotta a tegnapra tervezett ünnepi parlamenti ülést, amelyen hivatalosan is véget vetettek volna a képviselők négyéves megbízatási időszakának. – Bármelyik órában rendkívüli tanácskozást hívhatunk össze, hogy megtegyük a magyar jogszabállyal kapcsolatos válaszlépéseket, ezért a munkánkat még nem fejezhetjük be – érvelt Pavol Paska. Iveta Radicová és Mikulás Dzurinda, az ellenzéki Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) két vezető politikusa tegnap Brüsszelben tárgyalt az Európai Néppárt elnökével.WilfriedMartenst felkérték, hogy a legújabb szlovák–magyar vita ügyében személyesen tárgyaljon Orbán Viktorral. Érdeklődésünkre Iveta Radicová azt válaszolta, hogy kérésüket a néppárti elnök már tegnap teljesítette.

Fico és Lajcák a kormány tegnapi ülése után
Fico és Lajcák a kormány tegnapi ülése után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.