Megkavarta Chomsky az izraeli határőrséget

A hatóságok elismerték, hogy hibáztak, amikor nem engedték be a radikális baloldali nézeteiről ismert világhírű nyelvészt a palesztin területekre.

Norman Finkelsteinnel azért egyszerűbb volt a helyzet. Amikor Izrael két éve, biztonsági okokra hivatkozva, megtagadta a belépést A holokausztipar című könyv szerzőjétől, Finkelsteinnek nemigen maradt mozgósító ereje saját körein túl. A radikális baloldali és Izrael-kritikus Noam Chomsky azonban akármennyire is politikai csodabogárnak számít, kitiltása a zsidó államból széles körben vihart kavart – és visszakozásra késztette az izraeli hatóságokat. A 81 éves nyelvészprofesszortól vasárnap tagadták meg a belépést, amint a jordániai Ammánból a palesztin Bir Zeit Egyetemre tartott, hogy ott előadást tartson. Szerinte azért, mert izraeli fellépés nem szerepelt a naptárában. – Nemigen tudok olyan esetről, amikor valakit azért nem engedtek be, mert nem ad elő Tel-Avivban. Talán csak sztálinista rezsimekben (lehetséges ez) – mondta a Háárecnek. Tőle eddig csak egyszer tagadták meg a belépést: Csehszlová kiá ban 1968 után, amikor Dubceket akarta meglátogatni.

„Ez aztán igen rossz társaságba helyezi Izraelt. Ne feledjük: Chomsky a két állam megoldás híve, és sem az Izraellel szembeni erőszakra, sem pedig az állam lebontására nem szólít fel” – írta a tudós védelmében Carlo Strenger, a Tel-avivi Egyetem pszichológiaprofeszszora. Szabin Hadad jeruzsálemi belügyi szóvivő pedig hétfőn azt közölte: „félreértés történt”, Chomsky nincs feketelistán, és akár be is engedhetik a palesztin területekre.

Akárhogyan is, kevés érdekesebb életrajz fekhet az izraeli belügyesek asztalán. Az orosz eredetű, de már Amerikában született Chomsky „zsidó gettóként” írta le családját. Ő maga rövid ideig kibuclakó volt Izraelben nyelvészkolléga feleségével. A generatív nyelvtan megalkotója, a 80-as évek legtöbbet idézett élő humán értelmiségije. A MIT professzora, akinek tudományos érdeklődése a pszichológiára, a nyelv- és az elmefilozófiára is kiterjedt. Minderre rakódott politikai aktivizmusából fakadó párhuzamos életműve. Ez a tudóskörökön túl is ismertté tette a nevét, őt pedig az amerikai radikális baloldal sztárjává avatta. Részt vett a vietnami háború elleni tiltakozáshullámban is. Nincs könnyű helyzetben az egyenruhás, akinek olyan nyilatkozatok alapján kell döntenie a beléptetéséről –és végső soron Izraelnek a szólásszabadsághoz való viszonyáról –, mint amilyet Chomsky a tavalyi gázai háború idején tett: „Izrael támogatói valójában morális degenerációjának támogatói.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.