Ezer légi járat nem indult el

Ezer légi járat nem közlekedett hétfőn az európai légtérben az újabb vulkáni hamufelhő miatt, de a többi 28 ezer repülést a korlátozások nem érintik – jelezte a nap folyamán a brüsszeli székhelyű légtér-ellenőrzési szervezet, az Eurocontrol. Az előírtnál magasabb hamukoncentráció miatti repülési tilalom elsősorban Hollandiát és Nagy-Britannia délkeleti részét sújtja. Hollandiában több nagy repülőtér zárva volt hétfő délelőtt az Izlandról indult újabb vulkáni hamufelhő miatt, és egy ideig két londoni repülőtér is zárva tartott. Belgium északnyugati részén, az Északi-tenger térségében ugyancsak ideiglenes repülési tilalmat rendeltek el. Már vasárnap is törölni kellett 400 európai járatot a hamufelhő miatt –írta az MTI.

Hétfőn délután végre feloldották a forgalmi korlátozásokat a két legnagyobb brit repülőtéren: először csak részlegesen megindult a forgalom a londoni Heathrow-n és Gatwicken. A korábbi korlátozások miatt budapesti járatokat is töröltek. A brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) hétfőn délután bejelentette, hogy a polgári repülésügyi hatóság (CAA) megszüntetett minden repülési korlátozást a két legforgalmasabb brit repülőtér környékén.

Gatwickről a teljes éjszakai zárlat reggeli enyhítése után is egy ideig csak indulhattak a repülőgépek, de érkező járatok nem szállhattak le. Ez érintette a Malév két budapesti járata közül a délelőttit, amelyet töröltek. Heathrow-n, ahonnan a British Airways közlekedtet budapesti járatokat, az információs rendszer hétfőn érkezésre jelölte a BA aznapi összes ferihegyi járatát. Az ugyancsak Londont kiszolgáló Lutonra a zárlat hivatalosan nem vonatkozott, de itt is késések és járattörlések voltak hétfőn; törölték többek között a Wizz Air hétfő reggeli budapesti járatát is.

A brit repülőterek naponta átlagosan 5500 járatot és több mint félmillió utast fogadnak és indítanak. A forgalom felét Heathrow és Gatwick bonyolítja le. Heathrow-n naponta átlagosan 1250 járat és 180 ezer utas, Gatwicken hatszáz járat és 77 ezer utas fordul meg.

Esőfelhő tornyosul Edinburgh repülőtere fölött. Tegnap könnyítettek a repülési tilalmon
Esőfelhő tornyosul Edinburgh repülőtere fölött. Tegnap könnyítettek a repülési tilalmon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.