Csekkel kampányol a herceg pártja

Tovább már nem durvulhat – vélekedtek a politológusok a jövő hét végi parlamenti választások előtti cseh kampányról, miután a cseh szocdemek (CSSD) vezetőit a Prágához közeli Kladnón sörkorcsolyával teli befőttesüvegekkel dobálták meg. Most viszont a TOP 09 párt körül forrnak az indulatok.

A TOP 09 jobboldali politikai tömörülést Karel Schwarzenberg herceg, volt külügyminiszter és Miloslav Kalousek kereszténydemokrata politikus (a Topolánek-kabinet pénzügyminisztere) alapította alig egy éve. Kilenc-tíz százalékos támogatottsággal biztos befutónak számítanak. – Sosem fogunk ígérgetni, mindig csak az igazat mondjukmajd,még ha nem is leszünk népszerűek – hangoztatta a párt alakuló ülésén az elnökké választott egykori külügyér. A múlt héten minden cseh családnak a párt kampányemberei egy csekket küldtek, felszólítás kíséretében: „Fizessen be családtagonként 121 ezer koronát (hozzávetőleg 1,2 millió forintot – a tud.megj.) a kincstárba, vagy pedig próbáljuk meg az elkövetkező négy esztendőben csökkenteni az államadósságot, amely rövidesen akár személyenként (beleértve a csecsemőket is) 200 ezer koronára rúghat.” Aláírás: Miroslav Kalousek, a TOP 09 alelnöke.

A vidéki nyugdíjasok közül többen rosszul lettek, amikor kézbe vették a csekket. Néhányat közülük kórházba kellett szállítani. Égtek a lelkisegélyszolgálatok és a tudakozók telefonvonalai. Több százan pedig a rendőrségen tettek feljelentést rémhírterjesztés miatt. Ladislav Jakl, a cseh államfő hivatalvezetője az idős polgárokkal szemben érzéketlennek és felelőtlennek minősítette a TOP 09 ötletét. Ennél is keményebb hangnemet ütöttek meg a vetélytársak. Jirí Paroubek, a CSSD elnöke farizeusnak nevezte Miloslav Kalouseket, aki szerinte mossa a kezeit, holott volt pénzügyminiszterként ő is sáros a cseh államadósság aggasztó növekedésében.

A rendőrség egyelőre nem rendelt el nyomozást az ügyben, mert a kampányfogást nem találták törvénysértőnek, legfeljebb morális szempontból vitathatónak. Jirí Capek cseh jogász viszont úgy vélekedett, hogy a TOP 09 súlyos hibát követett el, mert nem tüntette fel a pénzutalványon, hogy a felszólítás politikai reklámszöveg, vagyis senkinek sem kell fizetnie.

Éppen ez a drámai tévedés! –üzentMiloslav Kalousek. –Mostanság egyre több görög hangoztatja, hogy nem ők tartoznak a külföldi hitelezőknek, hanem az állam. Fizessenek hát a politikusok. Akik ugyan felelősek a hatalmas államadósságért, de a számlát velük fizettetik meg. Nálunk is sokan vélekednek így, erre akartunk figyelmeztetni a jelképesnek szánt pénzesutalványokkal. Ha ugyanis ismét olyan politikusokat választanak Csehországban, akik ezekben a napokban 13., sőt 14. havi nyugdíjat, adócsökkentést, béremeléseket, valóságos földi paradicsomot ígérnek, akkor rövidesen bizony fejenként 200 ezer koronára rúghat az államadósságunk. –Karel Schwarzenberg nem hallatja a hangját. Érdeklődésünkre tömören válaszolt: – Talán nem akkora a baj, ha a polgárok és főleg a nyugdíjasok a csekk kapcsán egy kicsit elgondolkodnak vagy meghökkennek, esetleg egy kicsit megijednek. Sokkal nagyobb tragédia érheti őket akkor, amikor majd nem folyósítják nekik a járandóságukat, mert kiürült a kincstár.

Fáradjanak a kasszához: Kalousek, a TOP 09 alelnöke a csekkel
Fáradjanak a kasszához: Kalousek, a TOP 09 alelnöke a csekkel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.