Magyarfóbiájának gödrébe esett Robert Fico

Csáky Pál szerint amatőr és indulatkeltő a szlovák kormányfő magatartása a magyar kettős állampolgársággal kapcsolatban.

A múlt heti szlovákiai reakciókról és a két szomszédos ország politikai kapcsolatainak várható alakulásáról nyilatkozott lapunknak a Magyar Koalíció Pártjának elnöke. Megkérdeztük, mit gondol arról, hogy Robert Fico szerint Pozsonyban gyorsított eljárással máris megelőző intézkedéseket kellene foganatosítani. Ezek között akár olyan törvény is szerepelhetne, amely alapján elveszítené a jelenlegi szlovák állampolgárságát az a személy, aki élni kíván a kettős állampolgárság jogával.

– Először is hadd szögezzem le, hogy Robert Fico árnyékra vetődik és hisztérikusan reagált, hiszen nem is ismeri a magyar törvényszöveget, s máris valamiféle nemzetbiztonsági kockázatokat emleget. Hangoskodásának három célja van: minél több szavazatot szerezne pártja, a Smer számára, akár a Szlovák Nemzeti Párttól is. Közben elvonná a figyelmet a kétszínű magatartásáról, hogy Brüsszelben hozzájárult ahhoz, hogy Szlovákia is beszáll a Görögországnak nyújtandó hitelcsomagba, miközben erre a lépésre nincs parlamenti felhatalmazása. Alig titkolt célja a szlovákiai magyarság megfélemlítése. A kormányfő elhallgatja: alkotmányunk tiltja, hogy bárkit az akarata ellenére megfosszanak a szlovák állampolgárságától. Ezt egyébként az európai emberjogi alaptörvények sem engedélyezik.

– Ő viszont akár a szlovák alaptörvény módosításától sem riadna vissza.

– Ha már a szlovákiai alaptörvényről beszélünk, akkor a bevezető részt kellene módosítani, amely másodrangú polgárokká degradálja a szlovákiai magyarokat, hiszen nem tartja őket államalkotóknak. Nem hiszem, hogy az európai értékrendtől fényévnyi távolságra levő szándékának valóra váltásához sikerülne minősített többséget szereznie. Ha egyáltalán előterjesztene ilyesmit.

– Pozsony kifogásolja, hogy Magyarország előzetesen nem konzultált a tervezetről. Holott az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa a bolzanói ajánlásában, valamint a velencei bizottság is ezt javasolja, ha feszültség keletkezik két ország között. Ön a magyar Országgyűlés alakuló ülésén találkozott Orbán Viktorral. Nem vetette fel neki a konzultációk lehetőségét?

– Gratuláltam a leendő magyar kormányfőnek, és sok sikert kívántam neki a történelmi léptékű kihívások megoldásához. Találkozónkon szóba került a vitatott törvénytervezet is. Pozsony hisztérikus reagálása azonban aligha teszi lehetővé, hogy június 12-ig, tehát a szlovák választásokig eszmecserére kerüljön sor. Ficóék bevágták az ajtót az érdemi párbeszéd előtt, saját magyarfóbiájuk gödrébe estek. Június közepétől változhat a helyzet.

– Addig tehát a Fidesz nem terjeszti be vagy az Országgyűlés nem fogadja el a törvénytervezetet?

– Ennek eldöntése a magyar kormány és a parlament joga. Meggyőződésem, hogy a kettős állampolgárság csak a szlovákiai választásokig vált ki indulatokat. Utána olyan kibontakozást várok, mint évekkel ezelőtt a státustörvény elfogadásakor. Olvastam ugyanis a normaszöveget, amely eurokonform, elegáns megoldásokat tartalmaz. Senkit sem kötelez semmire, mert nem jár automatikus jogokkal. Egyéni jelentkezés és elbírálás alapján szerezhető majd meg a kettős állampolgárság, amely nem jár szavazati joggal, hiába riogat legújabban már ezzel is Robert Fico.

– Több szlovák politológus szerint az újabb szlovák–magyar politikai viszálykodás túszai a felvidéki magyarok lehetnek, akiket gyanakvás vehet körül, akár a munkahelyeiket is elveszíthetik. Ráadásul az MKP koa líciós potenciálja is csökkenhet. Mit szól ezekhez a feltételezésekhez?

– Sosem jó, ha a választási kampányt fokozott indulatok jellemzik. Szlovákia és a szlovákiai magyarság esetében ez a megállapítás hatványozottan érvényes. További fejlemények azonban csak a júniusi választások eredményei alapján körvonalazódnak.

Csáky: Fico árnyékra vetődött
Csáky: Fico árnyékra vetődött
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.