Európa, ébresztő!

Sürgősen szedje össze magát az EU, ha nem akar Ázsia jelentéktelen nyugati félszigetévé válni – tanácsolja egy új jelentés.

Vidámabb időket is élt már az Európai Unió. Dúl a gazdasági válság, öregszik a társadalom, fenyeget az éghajlatváltozás, növekszik az energiafüggőség, virágzik a szervezett bűnözés. Ébresztő! – így foglalható össze a bölcsek tanácsának jelentése, amelyben tizenkét tekintélyes szakember ad ötleteket. A tét: megerősödik vagy eljelentéktelenedik az EU.

„Kényelmetlenné” teszi a minap bemutatott ajánlásokat, hogy e témákról az európai politikusok is tudták, hogy fontosak – csak éppen nem jutottak velük sehova. Nézzük a hétköznapi életet leginkább érintő reformjavaslatokat!

EU-n belül szabadon mozgó munkavállalók. Jogi, adminisztratív és kulturális korlátokat is le kell bontani ahhoz, hogy megvalósuljon végre a munkaerő szabad áramlása. Lényeges például a diplomák és a szakképesítések elismerése az unión belül (ez ma még gyakran vágyálom), és a külföldi vállalkozók elé sem szerencsés a bürokrácia falait felhúzni. Rendkívül fontos lenne a társadalombiztosítási jogok (egészségügyi ellátás, nyugdíj stb.) akadálytalan „átvitele” egyik tagállamból a másikba.

Szakképzett bevándorlók befogadása. Az elöregedő európai társadalmakban egyre súlyosabb a munkaerő- és a szakértelemhiány, és ennek pótlásához képzett bevándorlókra is nagy szükség van. Ám az EU-tagországok többsége tehernek, nem pedig lehetőségnek tekinti a bevándorlók érkezését – ellentétben az Egyesült Államokkal, Kanadával vagy Ausztráliával, amelyek versenyeznek a tehetséges külföldiekért. Az uniónak közös politikát kellene kidolgoznia a befogadás feltételeiről és céljairól.

Kutatás-fejlesztésre szánt pénzek. Noha rengetegszer elhangzott már, hogy az EU-tagállamoknak többet kellene költeniük kutatás-fejlesztésre, innovációra, az unió továbbra is csak a bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékát fordítja erre. Márpedig a nagyobb versenyképesség érdekében célszerű lenne legalább 3 százalékra feltornázni az arányt.

Európai politikai jogok. Több értelmet kellene adni az EU-állampolgárságnak, megengedve például, hogy a parlamenti választásokon is szavazhassanak a másik tagországból érkezők. (Ennek előfeltétele lehetne egy bizonyos ott töltött idő, illetve az adófizetés.) Ma még csak az önkormányzati és az európai parlamenti voksoláson szavazhat, aki egy másik tagállamban él. Az EP-választásokat valóban európaivá kellene tenni, határokon átnyúló, összeurópai pártlistákkal és igazi európai programokkal.

Őszinte tájékoztatás az unióról. Kiegyensúlyozottabb kommunikációra lenne szükség az EU működésének bemutatásakor. Ami most van: a brüsszeli, gyakran a propaganda határát súroló kommunikációs politika idealizált képet fest az uniós témákról. Ami a cél: közérthetően elmagyarázni, mi a tét, melyek a lehetőségek – és a kockázatok.

Az erősségekre építeni. Miközben átalakul a világhatalmi egyensúly, és az EU a helyét keresi, érdemes az eddigi eredményekre építeni. Ez a világ legnagyobb egységes piaca, a világkereskedelem egynegyede zajlik itt, egységes valutát vezettek be (euró), és határok nélküli övezetet hoztak létre (Schengen). Politikai és gazdasági vonzerőt is gyakorol az unió, hiszen jó néhány ország szeretne csatlakozni.

A bölcsek tanácsának tagjai: Felipe González (elnök), Vaira Vike-Freiberga, Jorma Ollila, Lykke Friis, Rem Koolhaas, Richard Lambert, Mario Monti, Rainer Münz, Kalypso Nicolaïdis, Nicole Notat, Wolfgang Schuster, Lech Walesa. Az Európa jövőjével foglalkozó csoportot még 2007 decemberében hozták létre az EU államés kormányfői.

EP-választási kampány Brüsszelben. Európai pártlistákra és európai programokra lenne szükség
EP-választási kampány Brüsszelben. Európai pártlistákra és európai programokra lenne szükség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.