„Fel vagyunk készülve a legrosszabbra”

Továbbra is igen bizonytalan az olajszennyeződés és az anyagi kár mértéke a Mexikói-öbölben.

Obama elnök „nevetséges előadásnak” nevezte, ahogy az iparági illetékesek egymásra mutogatnak, két minisztere pedig követelte: a BP „azonnal tegye világossá”, mit vállal anyagilag. Tudósítónk Ralph Morgenweckkel, az amerikai Hal- és Vadhatóság a helyszínen dolgozó válságstábjának tudományos tanácsadójával készített telefoninterjút.

„A legrosszabbra is fel vagyunk készülve – az, hogy a szennyezés üteme napi ötezer hordó (210 ezer gallon) vagy, mint egyesek állítják, 26 ezer hordó, nem változtat a mentőmunkálatokon, ugyanis így is megteszünk minden tőlünk telhetőt. Ezzel együtt természetesen szeretnénk mi is pontosabban tudni, hogy mire készüljünk. A helybéliek nagyon aggódnak a jövőjükért, nemcsak az élővilágért, hanem a halászatért, az idegenforgalomért is” –mondja dr. Morgenweck, akinek hivatala 175 fős „válságstábbal” képviselteti magát a Mexikói-öbölben. A természetvédelmi munkálatokban mintegy 14 ezren vesznek részt összesen. A BP mint az április 20-án felrobbant kitermelőplatform üzemeltetője, most 7-10 napra teszi, amíg le tudja állítani az ömlést.

Amerikában a legnagyobb ilyesfajta katasztrófa 21 évvel ezelőtt, az Exxon Valdez tankhajó szennyezésével következett be, Alaszka partjainál. Akkor mintegy 11 millió gallon olaj ömlött a tengerbe. Elképzelhető-e, hogy most is hasonlóra kell számítani? „Nagy szerencsénk volt eddig az idő- és széljárással: az olaj nem érte el nagy mennyiségben a partokat. Az Exxon Valdez esetében ezzel szemben a folt nagyon közel volt a partokhoz. Különbség az is, hogy itt melegebb a tengervíz, egyes technikákat, például a lefölözést, eredményesebben lehet alkalmazni” – állítja dr. Morgenweck, hozzátéve: számos madár mindamellett nem kerülte el a szennyeződést, sokan kerültek rehabilitációs központba – igaz, jó páran már el is hagyhatták. Próbálják felmérni az eddigi kárt. Az Exxon Valdez után mintegy 4,3 milliárd dollárba került feltakarítani. Ken Salazar belügyminiszter mostani levele a BP vezetőihez emlékeztet szóban tett vállalásukra: állják a költségeket akkor is, ha azok meghaladják a 75 millió dolláros plafont, amit a törvény kötelezettségként rögzít.

Olajfelfogó gátak közötti homokpadon pihennek a pelikánok
Olajfelfogó gátak közötti homokpadon pihennek a pelikánok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.