Válaszlépésekre készül Pozsony

A szlovák kormány élesen elítéli a magyar parlament egyoldalú lépését, amellyel módosítani kívánja a kettős állampolgárságról rendelkező törvényt. A jogszabálynak területen kívüli hatálya van, ezért nemzetbiztonsági kockázatot jelent országunk számára. Ezért amint Budapesten jóváhagyják a tervezetet, összehívom a szlovák belbiztonsági tanácsot – jelentette be Robert Fico miniszterelnök a kabinet pénteki rendkívüli ülése után.

A szlovák kormányfő közölte azt is, hogy ha a magyar törvénytervezetet elfogadják, akkor gyorsított eljárásban fogják javasolni a szlovák állampolgársággal kapcsolatos, jelenleg hatályos jogi norma, esetleg az alkotmány módosítását is. Valószínűsítette, hogy az a személy, aki magyar kettős állampolgárságot kér, elveszítheti a szlovákot. A továbbiakban felhívta a figyelmet arra, hogy az Országgyűlés még az új magyar kormány hivatalba lépése és programjának elfogadása előtt kívánja jóváhagyni a módosítást. – Ezzel a szokatlan lépéssel tulajdonképpen intézményesíteni kívánják tizenötmillió magyar kapcsolatát, ami megengedhetetlen és felháborító – vélekedett Fico.

Ezután Miroslav Lajcák külügyminiszter bejelentette, hogy Pozsony haladéktalanul az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosához fordul, és felkéri őt, hogy ítélje meg azt a helyzetet, amely az Országgyűlés egyoldalú lépése nyomán keletkezett. Egyúttal tájékoztatják az EU- és a NATO-tagállamok nagyköveteit a szlovák álláspontról. Javasolják a szlovák képviselőház küldöttségének, hogy az Európa Tanácsban kezdeményezzenek vitát erről a kérdésről. Szlovákia továbbá felkéri a velencei bizottságot, hogy jogi szempontból bírálja el a magyarországi módosított jogszabályt.

– A magyarországi módosított törvénytervezet gyakorlatban semmiféle kedvezményt nem kínál a szlovákiai magyaroknak, viszont jogi bizonytalanságba taszítja őket – vélekedett Lajcák. A szlovák külügyminisztérium nyilvánosságra hozott elemzése (amelyet a Fico-kabinet tegnap tárgyalt meg) emlékeztet arra, hogy Pozsony budapesti nagykövete révén hetekkel ezelőtt többször is jelezte a Fidesz vezetőinek a jogszabállyal kapcsolatos elvi kifogásait. A két ország közötti alapszerződés és a jószomszédi kapcsolatok szellemében konzultációkat is javasolt. Felhívták magyar partnereik fi gyelmét arra is, hogy megronthatja a kétoldalú kapcsolatokat, ha a törvénymódosítást a trianoni békeszerződés aláírásának 90. évfordulója idején, egyfajta jelképként fogadják el. Kedvező választ nem kaptunk – állapította meg a politikus.

A dokumentum szerint az egyoldalú magyar lépés nem vette figyelembe az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának két évvel ezelőtti, valamint a velencei bizottság ajánlásait, amelyek kétoldalú konzultációkat javasolnak olyan esetekben, amikor a kettős állampolgárság ügye feszültséget okozhat az érintett országok között.

Fico és Lajcák a rendkívüli kormányülés után
Fico és Lajcák a rendkívüli kormányülés után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.