Másnaposság ellen féldeci?

Határozatképtelen volt két napon át a szlovák parlament a kormánypártiak többségének obstrukciója miatt. A testület rendkívüli ülését az ellenzéki Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) kezdeményezte. Határozattal kívánták kötelezni a Fico-kabinetet arra, hogy részletesen tájékoztassa a képviselőket: milyen következménnyel jár az államháztartás számára a beígért 816 millió eurónyi szlovák hozzájárulás a Görögországnak nyújtandó hitelcsomaghoz. A történtekről kérdeztük Ivan Miklos volt pozsonyi pénzügyminisztert, az SDKÚ gazdasági szakértőjét.

– Miért torpedózták meg a kormánypártiak a parlamenti vitát a görög hitelcsomagról?

– Robert Fico utasítására tették ezt, aki kormányfőként kétszínű. Brüsszelben bólogat,mindenbe beleegyezik, otthon pedig azt hangoztatja, hogy egyelőre semmit sem adunk a görögöknek. Gyáva is, ezért nem mer vitázni velünk, nemcsak a parlamentben, de még a tévében sem.

– A kormányfő azt állítja, hogy a hitelcsomaggal nemcsak Görögország, hanem főleg az euró menthető meg. Mit szól ehhez?

– Meggyőződésem, hogy éppen a hitelcsomag jelent már középtávon végveszélyt az uniós pénznemre. Ez olyan, mintha a másnaposságot újabb féldecikkel gyógyítgatnánk az illető teljes összeomlásáig.

– Miért?

– Azért, mert azt sugallja a tagországok kormányainak, hogy nem gond a túlköltekezés: ha baj lesz, dobják a mentőövet.

– Ön szerint mi a görög válság megoldása?

– Fizessenek azok, akik a krízist okozták! Elsősorban a kereskedelmi bankok, amelyek nyilván nem önzetlenül kölcsönöztek temérdek pénzt. És sokkal jobban meg kell húznia azt a bizonyos nadrágszíjat a görög kormánynak, amely (akárcsak az előző athéni kabinetek) szintén sáros.Miként az Eurostat, az Európai Bizottság, a hitelminősítő intézetek és mindazok, akik és amelyek szemet hunytak a lényegesen kozmetikázott görög gazdasági adatok felett. Mégiscsak felháborító, hogy 80 milliárd eurót most azoknak a tagállamoknak, pontosabban az adófizető polgáraiknak kell hitelezniük, akik teljesen vétlenek a válság kirobbanásában. Miközben a kereskedelmi bankok egyetlen eurócentet sem adnak, mert jól tudják, hogy óriási kockázatot vállalnának. Vajon milyen szolidaritás az, ha a vétlenek hiteleznek? Szlovákia esetében pedig a Görögországhoz képest jóval szegényebb állam kényszerül erre.

– Mi a járható út?

– A kocka már el van vetve. A jó megoldás leginkább a lett és a magyar példa volna, vagyis a meghirdetettnél jóval szigorúbb takarékossági intézkedések bevezetése Athénban, az IMF, esetleg a kereskedelmi bankok pénzinjekciójával és szigorú ellenőrzése mellett. Tudom, hogy ez is kockázatos, hiszen súlyos társadalmi megrázkódtatásokat vonhat maga után, de a kölcsönökből fenntartott jólétnek ez a böjtje. Az egyetlen járható út most már csak az, hogy az EU-tagállamok nem halogatják a reformokat. A közös valuta, az euró csak így menthető meg.

Itt a portugál nadrágszíjmeghúzás

Megint csak a szegényebbek fizetik meg a válság árát – vélik a szakszervezetek a portugál kormány által bejelentett, az ellenzékkel is egyeztetett megszorításokról. A megszorító csomagtól – amely egyszázalékos áfaemelést, másfél százalékos személyi jövedelemadó-emelést, a vállalati nyereségadó emelését, valamint politikusok és állami vállalatvezetők fizetésének a csökkentését tartalmazza – azt várja a kormány, hogy már 2011-ben 4,6 százalékra sikerül csökkenteni a tavaly még 9,4 százalékos költségvetési hiányt. (Muharay Katalin)

Ivan Miklos
Ivan Miklos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.