Égnek a gumikerekek Bangkokban

Valóságos csatatérré vált tegnap Bangkok szálloda- és bevásárlóközpontjának egy része, a vörös ingesek táborhelyének, a Ratchaprasong kereszteződésnek a környéke. A katonák a nap folyamán több ízben is könnygázt vetettek be, gumi- és éles lövedékkel lőttek. A tüntetők benzines palackokkal, kövekkel, házilag készített rakétákkal válaszoltak, felgyújtottak egy rendőrségi buszt, és égő gumikerekekkel próbálták visszatartani az egyenruhásokat. Állítólag gránáttalálat ért egy bevásárlóközpontot és a magasvasút egyik állomását is.

A katonák egyre szorosabbra vonták a gyűrűt a tábor körül. Először a környező részeket, így a turisták által kedvelt Suan Lum éjszakai bazárt és a Lumini parkot tisztították meg, lövésekkel elkergetve az embereket az utcákról.

Este négy nagy robbanás hallatszott, géppisztolysorozatok kíséretében, és páncélozott katonai járművek is megjelentek. Az Abhiszit-kormány által felállított rendkívüli állapot központ ugyanakkor azt közölte, hogy nem áll szándékában az éjszaka folyamán megostromolni a vörös ingesek fő táborhelyét, ahol több ezren tartózkodnak hetek óta. Panitan Wattanayagorn szóvivő szerint „néhány napon belül” várható a rend helyreállítása. Ám hozzátette, hogy több száz szélsőséges provokátor lehet a táborban.

A halottak száma késő estére nyolcra emelkedett az AP szerint, és több mint száz sebesültet ápoltak kórházban. Helyi idő szerint 21 óra tájban bomba robbant a vörös ingesek ratchaprasongi táborában is, ott tizenöten sebesültek meg. Kórházba került három riporter, két thai mellett a France 24 tévéstábnak dolgozó kanadai Nelson Rand, akit három lövedék is eltalált. Állítólag halálán van a vörös ingesekhez átállt Kattija Szavaszdipol, a rangjától megfosztott tábornok, akit még csütörtök este orvlövész lőtt fejbe, amikor a táboron kívüli „senki földjén” interjút adott a sajtó képviselőinek. A rendkívüli állapot központ cáfolta, hogy köze lenne a merénylethez.

A külföldi száműzetésben élő, a 2006-os katonai puccsal megdöntött Thakszin Shinawatra tegnap felszólította a kormányt, hogy rendelje vissza a katonákat az utcákról, és újítsa fel a tárgyalásokat a tüntetőkkel. Az üzenet szerint Abhiszit miniszterelnöktől függ a további vérontás, miközben „még mindig lehetséges politikai megoldás a válság rendezésére”. Abhiszit a hétvégén ötpontos „megbékélési tervet” ajánlott fel a vörös ingeseknek, akik a szerintük illegitim kormány lemondását, új választások kiírását követelik. De szerdán hangnemet váltott, visszavonta ígéretét, hogy november 14-én előre hozott választásokat tartsanak. Arra hivatkozott, hogy a tüntetők nem teljesítették a megállapodás feltételét, nem voltak hajlandók kiüríteni a Ratchaprasong kereszteződésnél két kilométer hoszszú táborhelyüket. Majd csütörtökön a kormány bejelentette, hogy megszüntetik a körzet áram- és vízellátását, s megindultak a katonák a március 12. óta Bangkok szívében tüntetők táborának körülkerítésére.

A katonák és rendőrök április 10-én egyszer már megpróbálták erővel feloszlatni a vidéki és fővárosi szegényekből toborzódott demonstrálókat, ám akkor a 25 halálos áldozatot követelő összecsapás a hadsereg visszavonulásával végződött. A fővárosi elit részéről azóta erősödött a nyomás a „tehetetlen” Abhiszit kormányfőre, hogy vessen véget a két hónapja a bevásárló- és szállodaközpontot megbénító tüntetésnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.