„Szlovákia elleni példátlan támadás”

Ha a kettős állampolgárság módosításáról rendelkező törvényt a magyar Országgyűlés a jelenlegi formájában és előzetes konzultációk nélkül fogadja el, méghozzá már az első ülésen, akkor ezt Szlovákia nemzetbiztonsági kockázatnak fogja tekinteni.

– Az ilyesfajta egyoldalú lépést a nemzetközi joggal ellentétesnek és jószomszédi, baráti kapcsolatokkal kapcsolatos elvek megsértésének minősítjük – jelentette ki Robert Fico kormányfő tegnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján. Egyúttal elítélte azt az „arrogáns módszert“, ahogy a törvénytervezetről értesítették Szlovákiát. Ezt a megoldást a Fidesz önző és veszélyes lépésének tartjuk. – Nem engedhetjük meg, hogy ennek a pártnak a nagy magyar nacionalizmusa előnyben részesüljön a szlovák és a nemzetközi jogrenddel szemben – tette hozzá. Ezért felkérte a szlovák külügyminisztériumot, huszonnégy órán belül dolgozza ki azokat a lépéseket, amelyekkel megakadályozhatják a „Szlovákia elleni példátlan támadás valóra váltását”.

Szavai értelmében amint a magyarországi törvényhozás elfogadja a jogszabályt, Szlovákia az EBESZ kisebbségügyi főbiztosához fordul, szakértői véleményt kérve tőle. A miniszterelnök szerint a Fidesz törvénytervezetének elfogadása lényegesen befolyásolhatja a június 12-i, szlovákiai parlamenti választások előtti légkört, s ronthatja a szlovák–magyar kapcsolatokat.

Fico azt hangoztatta: kormánya további kemény ellenintézkedésekre készül. Nem zárta ki azt sem, hogy az a szlovák polgár, aki élni fog a módosított magyarországi jogszabály adta lehetőséggel, elveszítheti szlovák állampolgárságát. – Képzeljék csak el, ha nem ezt tennénk, akkor egy szép napon a magyar államfő kijelenthetné, meglátogatom polgártásaimat, és minden előzetes bejelentés nélkül Szlovákiába toppanna – érvelt Fico.

A szlovák kormányfő szerint a kettős állampolgársággal kapcsolatos jogszabály érvényesítése alapvetően kétoldalú megállapodás alapján válik lehetségessé, s az ilyen személyeknek legalább bizonyos ideig a másik államban is állandó vagy átmeneti lakhellyel kell rendelkeznie. A magyar tervezet ezt a szempontot nem veszi figyelembe, s ezzel megsérti a nemzetközi jogot – állította Robert Fico.

Szlovákia a szerdai Martonyi–Lajcák informális találkozót követően „keményített be”, amelyen a leendő magyar külügyminiszter a szlovák diplomácia vezetőjét tájékoztatta arról, hogy az új magyar kabinet az elsők között kívánja módosítani a kettős állampolgárságról rendelkező törvényt. Részletesen kifejtette, hogy a kettős állampolgárságról rendelkező törvény hosszú évek óta létezik, s százezernyi, külföldön élő magyar élt ezzel a lehetőséggel. –Nem vonatkozott a jogszabály a szomszédos országokban élő magyarokra, s most mindössze annyi történik, hogy ezt a hátrányos helyzetüket megszüntetjük. A törvény alapján senki sem kap automatikusan magyar állampolgárságot, ezt egyénileg kell majd kérelmezni, a választójogi törvény megváltoztatása viszont jelenleg nincs napirenden – hangsúlyozta a magyar politikus.

Mikulás Dzurinda, az ellenzéki Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) elnöke érdeklődésünkre elmondta: – Országunk elég erős ahhoz, hogy a diplomácia eszközeivel elhárítsa ezt a magyarországi provokációt, miként annak idején a státustörvény eredeti változatával szemben is sikerült fellépnünk – közölte. Ján Slota ismét Hitlerhez hasonlította a leendő magyar kormányfőt. – A második világháború is azzal kezdődött, hogy Hitler kettős állampolgárságot adott az osztrákoknak és a szudétanémeteknek. A náci vezér annak idején az ország szomszédságában élő német kisebbségek védelmezőjeként lépett fel, aztán bekebelezte Ausztriát és Lengyelország egy részét. Orbán Viktor most ugyanezzel a módszerrel próbálkozik – hangoztatta.

Lapunknak nyilatkozva Csáky Pál kifejtette: – Robert Fico reagálása indokolatlanul hisztérikus. Nyilván ezzel kívánja elvonni a figyelmet a görög válsággal kapcsolatos ballépéséről, vagyis arról, hogy parlamenti jóváhagyás nélkül kívánnak beszállni az Athénnak nyújtandó hitelcsomagba – közölte az MKP elnöke. Azt viszont elismerte, hogy a magyarországi törvénymódosítás időpontjának megválasztása nem túl szerencsés.

Martonyi: Szuverén jog a szabályok meghatározása

– Martonyi János a Fidesz politikusaként látogatott Szlovákiába, így Pozsonynak vele, és nem a magyar Külügyminisztériummal van vitája – mondta lapunknak Balázs Péter. A távozó külügyminiszter úgy véli, a szlovák nagykövet konzultációra való hazarendelése nem tartozik a legsúlyosabb szankciók közé. Ettől nem szakadnak meg a kapcsolatok, ám Szlovákia így fejezi ki aggodalmát a kialakult helyzet miatt. A külügyminiszter az ATV-nek úgy fogalmazott: semmi nem indokolja a szlovákiai választások előtt, hogy Magyarország „előreszaladjon” ebben az ügyben, mert ennek kárvallottja a Magyar Koalíció Pártja lehet. Hozzátette: szerinte Robert Fico kormányfőnek szüksége van arra, hogy elterelje a figyelmet Görögország anyagi kisegítéséről, és ehhez jó téma a magyar állampolgárság ügye.

– Felesleges és indokolatlan, hogy Szlovákia konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét a kettős állampolgárság tervezett bevezetése miatt –mondta Martonyi János az MR1-Kossuth Rádiónak. A leendő külügyminiszter szerint nem érhetett senkit meglepetés, hiszen a terv a Fidesz választási programjában korábban is szerepelt. Martonyi abban bízik, a szlovák fél nem fogja a kérdést úgy kezelni, hogy annak következményeként megromlanak a két ország kapcsolatai. – Magyarország nem kér előzetes véleményt az EBESZ-től vagy a velencei bizottságtól, mert a vonatkozó nemzetközi egyezmények szerint minden ország szuverén joga, hogy az állampolgárságra vonatkozó szabályokat meghatározza – mondta Martonyi. (Hírösszefoglalónk)

Robert Fico pozsonyi sajtóértekezletén. A választási kampányban kapóra jött neki a Fidesz kezdeményezése
Robert Fico pozsonyi sajtóértekezletén. A választási kampányban kapóra jött neki a Fidesz kezdeményezése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.