Kalózkodás a NATO orra előtt

Egyetlen nap alatt két hajót is elraboltak a szomáliai kalózok az Indiai-óceán vizein: 15 bolgár tengerésszel a fedélzetén a Panegát, majd egy görög tulajdonú teherhajót 26 matrózával együtt.

A kalózok egyre hatékonyabbak, noha a második világháború óta talán a legnagyobb nemzetközi hadihajóflotta (mintegy ötven hadihajó) igyekszik biztosítani a hajózást az Indiai-óceán stratégiai vizein. A vállalkozás költségei óriásira nőttek, a flotta kéthavi ottállomásoztatásának költségeiből egy egész Európát védő rakétavédelmi rendszert lehetne felállítani, mondják NATO-szakértők.

Az elmúlt huszonnégy órában a világsajtót bejárta a bolgár hajó pimasz foglyul ejtése, amely a szó szoros értelmében a hadiflotta orra előtt zajlott, ám a félelmetes tűzerejű vasszörnyek tehetetlennek bizonyultak a gumicsónakokon érkező kalózokkal szemben. A bolgár tengerészeti hivatal szóvivője, Panajotov kapitány keserűen kifakadva ismertette a tényeket, miszerint egy amerikai hadihajó mindössze hét mérföldre cirkált a támadás színhelyétől, mégsem tudott semmit sem tenni. Pedig a hadihajóról annyi idő alatt érhetett volna a helyszínre a harci helikopter, amennyi idő alatt egy kalóz a lélekvesztőjéből felkapaszkodik a zsákmányhajó fedélzetére. Mégsem jött a helikopter. – Ezeknek a NATO-soknak, EU-soknak mindenük van, ultramodern műholdas követőberendezések, hiperérzékeny szenzorrendszerek, repülőgépek, helikopterek, fegyverrendszerek, mégis kudarcot vallottak. A kalózhajók az óceán közepén nem a semmiből bukkantak elő. Miért nem észlelték őket, miért nem reagáltak a 16. csatornán, a vészhelyzetre fenntartott frekvencián sugárzott segélykérésünkre? – kérdezte a kapitány, azt tanácsolva a NATO-nak, EU-nak, hogy ideje lenne komolyan elgondolkodniuk azon, mit is csinálnak, mennyiért és milyen hatékonysággal.

Eközben a nemzetközi szervezetekben egymást érik a kalózkodás elleni harc fortélyait elemző konferenciák. A legközelebbi május 22-én kezdődik Isztambulban, a következőt június 21-én tartják Nápolyban (ahol egyébként két magyar tiszt is segíti a NATO kalózkodás elleni, az EU-val közös hadműveletét, az Atalantát). Hogy mennyire eredményesek, arról megoszlanak a vélemények. A fellépés nemzetközi jogi oldala zűrzavaros, foghíjas. Amikor az oroszok a minap egy bravúros kommandóakcióval rajtaütöttek az egyik teherhajót már megszálló kalózokon, egyet megöltek, tízet el akartak vinni haza, hogy ott csukják le őket, a BBC megfogalmazása szerint a nyugatiak meghökkentek. Aztán, amikor az oroszok meggondolták magukat és a tíz kalózt kitették az óceán közepén egy lélekvesztőben, 2200 kilométerre a legközelebbi partoktól, a Nyugat megint felvonta a szemöldökét, de valójában nem mondott semmit. Mit is mondhatna? A jogi szabályozás hiánya, a bürokrácia miatt az eddig elfogott több száz kalózból mindössze tízet ítéltek el. Az ENSZ illetékes szervezete azon dolgozik, hogy a tíz kalóz fogva tartásának körülményeit javítsa...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.