Fő veszély az egyházon belüli bűn

Nem kívánja megkerülni a katolikus egyházat érintő botrányokat XVI. Benedek pápa portugáliai útja alkalmával, derült ki első üzenetéből. A katolikus egyházfő egy magát katolikusnak valló, de a vallást nemigen gyakorló országba érkezett négynapos apostoli látogatásra.

„A legnagyobb támadás az egyház ellen nem kívülről jön, azt az egyházon belüli bűnök okozzák”, jelentette ki még Lisszabonba érkezése előtt, az őt és kíséretét szállító repülőgép fedélzetén. Az egyháznak nagy szüksége van vezeklésre, bűnbánásra, fejtette ki az őt kísérő újságíróknak, hangsúlyozva, hogy „a bűnbánás nem helyettesítheti az igazságszolgáltatást”. A katolikus egyházfő szerint – az általa „elrémisztőnek” nevezett bűnesetek okozta szenvedést – az ún. harmadik fátimai titok is megjövendölte, vagyis az nem csupán II. János Pál pápára, az ellene irányuló merényletre vonatkozott volna, hanem általában az egyházra és annak fejére váró szenvedésekre.

Lisszabonba érkezve XVI. Benedek pápa magát mint fátimai zarándokot jellemezte, és nem felejtette el üdvözölni az első köztársaság századik évfordulóját, megemlítve, hogy ekkor került sor először állam és egyház különválasztására. Az etikai és morális kérdések nem csak a magánszférára tartoznak, említette még meg a katolikus egyház feje egy olyan országba érkezvén, amelynek szocialista kormánya néhány éve liberalizálta az abortuszt, nemrég pedig törvényt fogadott el a homoszexuálisok házasságáról.

A portugál lakosság 96 százaléka mondja magát katolikusnak, de csupán húsz százalékuk gyakorolja rendszeresen vallását. Nemcsak a vallást gyakorlók száma csökken évről évre, hanem az igehirdetők száma is. Jelenleg minden két elhunyt pap helyett csupán egyet szentelnek fel.

Nem véletlenül utalt Fátimára üdvözlőbeszédében a pápa. Fátima, ahol 93 évvel ezelőtt a legenda szerint megjelent a szűzanya három pásztorgyerek előtt, mára sem vesztett vonzerejéből, évente mintegy négymillió zarándok keresi fel. XVI. Benedek, miután kedd este Lisszabon legnagyobb terén tartott szentmisét több százezer fős tömeg előtt, ma Fátimába folytatja útját, hogy a megjelenés évfordulóján, május 13-án a fátimai kegyhelyen mondjon szabadtéri szentmisét.

A pápát Cavaco Silva portugál elnök és felesége fogadja Lisszabonban
A pápát Cavaco Silva portugál elnök és felesége fogadja Lisszabonban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.