Brown ment, Cameron jött

Kedd este a Buckingham-palotába hajtatott a Munkáspárt vezetője, és benyújtotta lemondását II. Erzsébetnek. Tizenhárom évi Labour-kormányzást követően a konzervatívok és a liberális demokraták koalíciós megállapodásának eredményeként David Cameron az új brit miniszterelnök.

Kedd este ötödik sebességre váltott a brit politika élet. Előbb kiderült, hogy Gordon Brown előző napi lemondása ellenére a Munkáspárt vezetéséről nem sikerült megállapodásra jutni a liberális demokratákkal. Az esetleges Lib–Lab koalíciónak a szavazópolgárok, a politikusok, politológusok és újságírók között is számos hangos ellenzője akadt. „Abszurdnak” és hosszú távon tarthatatlannak nevezték két vesztes párt hatalomra kerülését. Délután folytatódtak a maratoni tárgyalások a választáson a legtöbb (de az abszolút többségnél hússzal kevesebb), 306 szavazatot szerzett Konzervatív Párt és az 57 mandátummal rendelkező Liberális Demokrata Párt között.

Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a két párt kész a kompromisszumra, Gordon Brown számára befejeződött alkotmányos kötelessége a kormányzás stabilitásának megőrzésére. Nem egészen három év után a csúcson az 59 éves skót politikus feleségével, Sarah-val együtt megjelent a Downing Street 10. ajtajában, és bejelentette azonnali lemondását a Munkáspárt, egyben a kormány éléről. Államférfi hoz méltó, rokonszenves állásfoglalásában Brown elmondta, milyen megtiszteltetést jelentett számára, hogy hazáját szolgálhatta. Nem mulasztotta el, hogy sok szerencsét kívánjon utódjának. Mielőtt elindult volna a Buckingham-palotába, hogy II. Erzsébet királynőnek benyújtsa lemondását, először mutatta be a nagyvilágnak két kisfiát, Johnt és Frasert, akik elkísérték „utolsó útjára”.

A Buckingham-palotában az alkotmányos szokásoknakmegfelelően a királynő először elfogadta Gordon Brown lemondását, majd megkérdezte tőle, kit kérjen fel a következő kormány megalakítására. A rutint követve még ugyanezen az estén az eddig az ellenzéki konzervatívok vezére, David Cameron is megjelent az uralkodó előtt, hiszen az ország nem maradhatott kormányfő nélkül. Lapzártánkkor még annyi került nyilvánosságra, hogy a kormány miniszterelnök-helyettese a liberális Nick Clegg lesz.

David Cameron 2001 óta az oxfordshire-i Witney parlamenti képviselője. A legutóbbi konzervatív kormányzás idején John Major kormányfő és Norman Lamont pénzügyminiszter munkatársa volt. A 44 éves politikus nős, felesége, Samantha egy exkluzív írószercég kreatív igazgatója. A család tavaly elvesztette súlyosan fogyatékos első gyermekét, Ivant. Nancy és Arthur után szeptemberre újabb bébit várnak, Leo Blair óta a Downing Street 10. első újszülöttjét.

David Cameron miniszterelnök II. Erzsébet királynőnél
David Cameron az új miniszterelnök II. Erzsébet királynőnél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.