A jólétet siratják a Marfin banknál

Ne haragudjon, nem tudok erről beszélni, mert elsírom magam – mondja Nana, a fiatal ügyvédnő. Aztán elsírja magát, és beszélni kezd. – Már miért ne tehetnénk az egészről? Mi szavaztunk ezekre a politikusokra – kapcsolódik be a beszélgetésbe Konsztantinosz, a negyvenes éveiben járó mérnök. – De ez itt, ez szégyen...

Nagy halomban állnak a virágok a Marfin bank kiégett épülete előtt. Körben mécsesek égnek, a csokrokat és a kormos falat kézzel írt üzenetek borítják. Senki sem tud úgy elmenni a fémlemezekkel lezárt bankfiók előtt, hogy legalább egy percre meg ne álljon; az athéniak lehajtott fejjel várnak, többek arcán némán folynak a könnyek. A múlt heti tüntetésen itt dobtak gyújtóbombát a bankba, három bennrekedt alkalmazott füstmérgezésben meghalt.

Ezt senki sem akarta. Ez nem Görögország! – mutat körbe Nana. Bár a megszorító intézkedéseket szerinte sem lehet megúszni (ezek ellen tiltakoztak, és most szerdára is újabb tüntetést szerveztek), nem az emberek hibája, hogy idáig jutott a gazdaság.

Helytelenítőn csóválja a fejét Krisztosz, az ősz hajú orvos, aki illedelmesen megvárja, amíg az ifjú hölgy hallótávolságon kívülre kerül. – Most fizetjük meg az elmúlt harminc évet. Tudja, furcsa ország a miénk – veti oda. Furcsa, mert mindenki most akarja jól érezni magát, és senki sem gondol a gyermekei jövőjére. A kormányok pedig mindmáig igyekeztek jóban lenni a választókkal, és külföldi hitelekből finanszírozták a napfényes déli életérzést: csakhogy a kassza végleg kiürült.

Galéria Athénból! Kattintson a képre!

Már miért ne tehetnénk az egészről? Mi szavaztunk ezekre a politikusokra – kapcsolódik be a beszélgetésbe Konsztantinosz, a negyvenes éveiben járó mérnök. Szerinte a görögök többsége eddig a bankok pénzéből élt, és hitelre vett autót, lakást, nyaralót. Hát persze, hogy kell a nadrágszíjmeghúzás, azt viszont nem tartja szép dolognak, hogy a közalkalmazottak 13. és 14. havi fizetését is el akarják venni: ilyen magas árak mellett igenis szükségük van a pluszpénzre. Aztán hirtelen elhallgat, és a megtámadott bankfiókra bök: – De ez itt, ez szégyen...

Nincs új a nap alatt: a csőd szélére jutott Görögországot ezúttal is a külföldi pénzek juttatják lélegzetvételhez. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 110 milliárd eurós hitelkeretéből az athéni kormány kedden máris húszmilliárd folyósítását kérte. Cserébe keserű megszorító csomagot fogadtatott el a parlamentben –erre volt válasz a tüntetés és a sztrájk.

A turizmust is félti a válságtól Maria, az idegenvezetőnő, aki elintézi az amerikai turistáknak, hogy a parlament előtt álló díszegyenruhás őrökkel fotózkodhassanak. – Naná, mit látnak a külföldiek a CNN-en? Athénban tüntetnek és gyújtogatnak – háborog. A megszorult helyzetben mindennél fontosabbnak tartaná, hogy végre nemzeti egység legyen Görögországban.

Ám ez egyelőre vágyálom. Amikor Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök találkozóra hívta a parlamenti pártok vezetőit, hogy a megszorítások részleteiről egyeztessenek, az öt pártból kettő bojkottálta a megbeszélést. Papuliasz államfő anynyit közölt a megjelentekkel: „A tüntetéshez való jog ott ér véget, ahol mások élethez, szabadsághoz és munkához való joga kezdődik.”

Betört kirakatüvegek még mindig a tiltakozók és a rendőrök összecsapására emlékeztetnek Athén belvárosában. A szakszervezetek újabb általános sztrájkkal fenyegetnek, a közvélemény-kutatások szerint tíz emberből hét egyetértene egy ilyen akcióval. A görögök mintha lassan tanulnák meg a leckét – igaz, a Marfin bank előtt a jólétüket is siratják.

Virágok a megtámadott bankfióknál: az áldozatokra emlékeznek
Virágok a megtámadott bankfióknál: az áldozatokra emlékeznek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.