Válásvásár olasz módra

1974-ben népszavazás vezette be a válást Olaszországban. Mára a válások száma rohamosan közelíti az esküvőkét. „Pont, új bekezdés” elnevezéssel válásvásárt rendeztek Milánóban.

Itáliában a személyi igazolvány feltünteti, hogy tulajdonosa elvált-e, és arról folyik vita, hogy a másodjára anyakönyvvezető előtt nősült, de ismét válófélben levő kormányfő Silvio Berlusconi áldozhat-e a misén. A pápához írt kérelmét a Vatikán elutasította, de a papok nem tagadják meg Berlusconitól az oltári szentséget.

A harminc évvel ezelőtti évi 12 ezer válás mára 80 ezerre ugrott. Ugyanennyi a válást megelőző, a törvény által három évben megszabott különélések száma is. Az esküvőkből viszont évente 250 ezret tartanak, míg az együttélések száma eléri a félmilliót.

„Nem félünk a válástól! Az egyetlen Itáliában, mely nem tesz különbséget nem, faj, kor, társadalmi osztály között!”–hangoztatta az első olasz válásvásár szervezője – az ötvenéves, és négy éve nős – Franco Zanetti. Elismerte, az ötletet a hasonló bécsi vásárról lopta. „Az olaszok persze válásban is jobbak: ilyenkor is többet mosolyognak!”–vélte Zanetti, aki a válásvásárt szándékosan a ’74 májusában tartott népszavazás évfordulójára, az olasz esküvői szezon kellős közepére időzítette.

A nem véletlenül a felvilágosultabb Milánóban rendezett vásáron válóperes ügyvédi irodák, magánnyomozók, az összetört szíveket drámaterápiával és kreatív írással gyógyító pszichológusok, elváltak egyesületei, társkereső irodák, költöztetési cégek, bébi- és kutyaszitter-szolgálat, elváltakra szakosodott utazási irodák, jósok és kártyavetők sorakoztak fel. A legnagyobb sikert a borzalmak kicsi boltja aratta: itt lehetett megszabadulni a volt férjtől, feleségtől kapott, és gyűlölt tárgyaktól. 800 millió eurós piac ez: az általában öt évig tartó válás fejenként 5-10 ezer euróba kerül, és a válásvásár adatai szerint az újrakezdés is legalább 20 ezer euró. Válásbulit is ajánl a Ciao amore válásszervező iroda. A horvát Milena Stojkovic nyitotta két éve Triesztben és Rómában, aki szerint az olaszok nehezebben teszik túl magukat rajta, még nem ünneplik tortával a válást, mint az amerikaiak. Nem ok nélkül, ugyanis az olasz önkormányzatok egymás után nyitják a válás után utcára kényszerült apákat befogadó otthonokat. Milánóban 50 ezerre teszik a számukat. A gyerekeik láthatásáért küzdő elvált apákat képviselő I love Papà egyesület minden március 19-én, az olasz apák napján rendezi meg tüntetését.

Az olasz mozikban manapság Anna és Domenico története a sláger. Silvio Soldini filmjében mindketten boldogtalan házasságban élnek, ám az anyagiak miatt nem tudnak elválni.

Egy nászútját luxushajón töltő maffiózón kattant a szervezett bűnözés elleni olasz rendőri csoport, a DIA bilincse a nápolyi kikötőben. Antonio Girone tábornok, a DIA egyik vezetője elmondta, hogy a maffia – a Cosa Nostra, a nápolyi Camorra és a calabriai ’Ndrangheta – több tucat emberét vették már őrizetbe, mert a három szervezet a vetélkedést félretéve, erejét egyesítve próbálta meg ellenőrzése alá vonni a nagybani zöldség- és gyümölcspiacokat az ország középső és déli részén.

Berlusconi 2009 májusban a Rai stúdiójában, amikor felesége, Veronica a válást kezdeményezte
Berlusconi tavaly májusban a Rai stúdiójában, amikor felesége, Veronica a válást kezdeményezte
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.