'Nem mondják meg, mi felett győztünk'

– Háromszor foglaltuk el Székesfehérvárt, a nevét is alig tudtuk kimondani. Végül megtanultuk – a veterán asszony büszkén megérintette Bécs bevételéért kapott kitüntetését egymoszkvai iskola ünnepi rendezvényén. Valentyina Kurilina szerint a háború nem hagyott maga után nyitott kérdéseket. Sztálin vezetésével a zsarnokság győzött a szabadság felett.

– Voltak nehézségek, súlyos áldozatokat kellett hozni, de egész Nyugat-Európa harcolt ellenünk – folytatta az angolszász szövetségeseket „kiradírozva” Vaszilij Tyuhtyev. –A győzelem a soknemzetiségű Szovjetunióé, ezt senki sem veheti el – jegyezte meg a szovjet légierő nyugalmazott vezérőrnagya.

Orosz kitüntetés jár a parádéra hívott amerikai katonáknak
Orosz kitüntetés jár a parádéra hívott amerikai katonáknak

Az iskola megterített ünnepi asztalánál összegyűlt veteránok előtt Tyuhtyev azt fejtegette: hiá ba alakított az államfő bizottságot a történelem meghamisítása ellen, a Kreml is hamisít. –„Győzelem nap”-nak hívják, de nem mondják meg, hogy mi felett győztünk, nehogy megbántsuk a németeket és szövetségeseiket, például Magyarországot – mondta. Szerinte szemforgatás az is, hogy Sztálint igyekeznek kihúzni a szovjet-orosz terminológia szerint a nagy honvédő háború történetéből.

Tyuhtyev rossz néven veszi, miközben Sztálin óriásportréi várhatóan mégsem lesznek láthatók a győzelem 65. évfordulóján, addig brit, amerikai, francia, lengyel veteránok mellett aktív NATO-csapatok is megjelennek a vasárnapi ünnepi díszszemlén, a Vörös téren. – Veteránokat szívesen látunk, de a deklaráltan a Szovjetunió ellen létrejött NATO megjelenését gyalázatnak tartom – mondta a magát kommunistának valló veterán, annak kapcsán, hogy először fognak amerikai és brit katonák masírozni Moszkva szívében.

– A nép, s nem Sztálin győzött a háborúban – nyilatkozta az orosz elnök az Izvesztyijában megjelent pénteki interjújában. Dmitrij Medvegyev pontot tett arra a vitára, hogy a győzelem 65. évfordulójára készülve milyen helyet kapjon Sztálin az ünnepi megemlékezésen. A moszkvai városvezetés a generalisszimusz portréit kívánta a főváros több pontján elhelyezni, a Kreml azonban ellenezte ezt.

– Vezetésével az ország sikereket ért el, de mindaz, amit népével tett, megbocsáthatatlan – mondta Medvegyev Sztálinról, akinek hivatalos megítélése az elmúlt tíz évben fokozatosan javult, az utóbbi néhány hónapban azonban ismét uralmának árnyoldalait hangsúlyozzák. Vlagyimir Putyin kormányfő nemrég maga is Sztálin politikájának káros következményeiről szólt a korábbi évek óvatos egyensúlyozása után – ami fordulópontot jelenthet a posztszovjet orosz társadalom Sztálinhoz fűződő, meglehetősen ellentmondásos viszonyában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.