Komoly bajban a Washington Times

Eladási listára került a Reagan-éraorgánumaként alapított, ám jelentéktelenségbe süllyedt amerikai fővárosi lap.

Ha a mondás mindig igaz lenne, úgy a munkatársak helyett elsőként a patkányoknak kellene elhagyniuk a The Washington Times „süllyedő hajóját” – ám a valóság épp fordítottan fest. A 80-as évek elején alapított konzervatív lap – a jelentős költséglefaragások ellenére – már a rezsiköltségekkel is nehezen birkózik meg, sőt rágcsálóirtásra sem telik náluk. A szerkesztőségen az elszaporodó egerekkel, sőt kígyókkal kénytelenek osztozni a fogyatkozó újságírók (a lap leépítette teljes sport- és városi rovatát is) – árulta el az egyik riporter a szintén fővárosi Postnak. Nehéz a két újság viszonyát akár a „konkurens”, akár a „kistestvér” szavakkal jellemezni: mintegy 600 ezres hétköznaponkénti példányszámával a liberális The Washington Post az Egyesült Államok ötödik legnagyobb napilapja és mértékadó orgánuma. A nemcsak méretei miatt marginális Timest ezzel szemben már nem auditálják; utolsó mért adata napi 87 ezer körül volt, most pedig vezetői 42–50 ezer körülire teszik, kevesebb mint 25 ezer lakossági előfizetővel.

Annak közvetlen kiváltó oka, hogy a New York sugárúton lévő székházra kitehetik az „Eladó” táblát, az: SunMyungMoon tiszteletes családja lekapcsolta a Timest az évi mintegy 35 millió dolláros „infúzióról”. Az egyik terézvárosi bérházban Magyarországon is aktív Egyesítő Egyház koreai feje 91. életévét tapossa, és a lap részben a „családi ezüst” felosztásáért vívott utódlási küzdelmeknek esik áldozatul. (Moonék cége, a News World Communications, az újsághoz hasonlóan a többi közt a szebb napokat is látott UPI hírügynökségnek is tulajdonosa.)

Ugyanakkor a szerkesztőségi morált is komoly belharcok ássák alá. A minap például viharosan távozott a lap elnök-kiadója, miután összerúgta a port az igazgatótanáccsal, de korábban is sűrűn hullottak a fejek. Pár hónapja vette a kalapját John Solomon felelős szerkesztő, aki igazítani próbált a sokszor anakronisztikusnak tűnő Times stílusán: a mai amerikai sajtónyelvben szinte fintorgóan távolságtartó „homoszexuális” kifejezést például „meleg”-re cserélte. Az idősebb Moon három évtized alatt mintegy kétmilliárd dollárt fektetett a lapba; fi a szerint most 10–15 millióért is eladnák.

„Nem látunk olyan utat, amelyen nyereségességet lehetne elérni az irányításunk alatt” – e szavakkal jelentette be a Newsweek munkatársai előtt Donald Graham, a The Washington Post kiadójának elnöke, hogy vevőt keresnek az ismert hírmagazinra.

Mint mondta, a Newsweek az elmúlt két évben több tízmillió dolláros veszteséget termelt. A Post csaknem fél évszázada tulajdonosa az országos hetilapnak, amelynek példányszáma több mint 3 millióról 2 millió alá csökkent az elmúlt évtizedben.

Moon tiszteletes kétmilliárdot fektetett a lapba
Moon tiszteletes kétmilliárdot fektetett a lapba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.