A Paszok magára maradt

Görögország a szerdai tüntetések áldozatait gyászolja, ám tovább tartanak a tiltakozások. A parlamenti többség tegnap megszavazta a rendkívüli intézkedéseket, miközben a szakszervezetek gyűlést hirdettek a törvényhozás épülete elé a szavazás idejére.

„Brutális gyilkosságnak” nevezte a Marfin bank egyik athéni fi ókja elleni szerdai támadást Jeorjiosz Papandreu. A társadalom nehezen tér magához, mert ugyan Hellász hozzászokott az erőszakos utcai politikai megmozdulásokhoz, ilyenre húsz éve nem volt példa. A rendőrség tegnap az anarchisták központjában, az Exarchia negyedben razziázva 25 embert tartóztatott le. A halottakra emlékezve a bankalkalmazottak szakszervezetének felhívására csütörtökön bezártak a bankok Görögországban. „Senki sem boldog ezektől az intézkedésektől – mondta a parlamentben Papandreu. – Együtt érzek azokkal a családokkal, amelyek tapasztalják jövedelmük csökkenését a jövőben. De, ha nem tesszük meg, nem lesz jövőnk.” A kormányzó balközép Paszok párt frakcióvezetője azt mondta, amennyiben nem hajtják végre a megszorításokat, nem lesz miből fizetni a következő havi béreket. Görögországnak május 19-ig 8,5 milliárd eurót kell törlesztenie. Az EU–IMF-segítség átutalása pedig nagyban függ a görögök hazai lépéseiről.

Papandreu nem számíthat az ellenzékre. Szamarisz, a jobboldali Új Demokrácia párt vezére a megszorítások elleni szavazásra szólította fel frakció ját, ahogy azt tették a kommunisták is. Aleka Papariga, a párt vezetője szerint a három ember tragikus halála nem késztetheti őket arra, hogy elfogadják a mostani és a következő „antidemokratikus intézkedéseket”. A Katheremini című tekintélyes konzervatív lap nemzeti egységkormány megalakítását javasolta. Erre azonban nincs esély. A Paszok tavaly októberben nyerte meg a választásokat, akkor egyebek között béremelést ígértek az állami szféra alkalmazottainak. Hamar kiderült azonban, hogy az államháztartás óriási, 13 százalékos hiánya miatt az ország finanszírozhatatlan.

AMI A GÖRÖGÖKRE VÁR:

2014-ig bérbefagyasztás a közszolgálati szférában.

A 13. és a 14. havi fizetések megszüntetése.

A közszolgálati járadékok 20 százalékos csökkentése.

Az állami nyugdíjak befagyasztása, a kötelező szolgálati időt 40

évre emelik.

61-ről 63 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, nehezítik a korai nyugdíjazást.

19-ről 23 százalékra emelkedik

az áfa.

10 százalékkal növelik az üzemanyag, az alkohol és a dohány fogyasztási adóját.

Újabb extra adók a szerencsejátékra, ingatlanra, és zöldadók bevezetése.

Forrás: BBC

Tiltakozás az athéni parlament előtt
Tiltakozás az athéni parlament előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.