Sorsdöntő év Afganisztánban

Az idei év sorsdöntő lehet a NATO, az ISAF afganisztáni szerepvállalásának sikere szempontjából. Nem a kivonulásról, hanem az átmeneti időszak megszilárdításáról, visszafordíthatatlanná tételéről, a védelmi feladatok zömének az afgán fegyveres erőknek való átadásáról van szó, és még jó néhány évig szükség lehet a jelenlétünkre – mondta lapunknak Jiri Sedivy NATO-főtitkárhelyettes.

Az új kihívásokat illetően –amelyekhez az energiabiztonságot, a kalózok elleni fellépést, sőt még a klímaváltozás következményeinek kezelését is hozzásorolta – a NATO kidolgozza a megfelelő válaszokat, de nem ez az alapfeladata, tette hozzá a főtitkár-helyettes. Megoldásukhoz a NATO más szervezetekkel való együttműködést szorgalmazza, például a kalózok elleni fellépésben az EU-val, az ENSZ-szel erősíti a kapcsolatot.

NATO–EU-VISZONY. Az EU katonai képességei nagy részét a NATO-tagállamok adják. Figyelembe véve az erőforrások szűkösségét, együtt kell működnünk, el kell kerülnünk az erőforrásokkal való pazarlást, a párhuzamosságokat. Nagyon fontos mindkét fél részéről a politikai akarat – hangsúlyozta. A Balkánon például kiváló az együttműködés a két szervezet között. Politikai szinten viszont még fékezőerőt tapasztalunk.

AFGANISZTÁN. Növekvő erőfeszítések az átmenet lebonyolítására. Hogyan készíthetjük fel, segíthetjük a helyi afgán erőket, katonaiakat, közigazgatásiakat, hogyan tudjuk átadni a védelem és a közigazgatás feladatait teljes mértékben az afgánoknak? A folyamat időhorizontja ennek az évnek a vége. Ez persze nem jelenti a nemzetközi, NATO-jelenlét végét – csatlakozott a beszélgetéshez Bali József honvédelmi államtitkár.

SZÜKSÉG VAN-E TÖBB KATONÁ-RA? Katonai értelemben kiképzők, nem katonák ezrei kellenek. A fő feladat afgánok toborzása, kiképzése – mondta Jiri Sedivy. Rassmussen NATO-főtitkár április közepén felhívta a magyar honvédelmi minisztert, és a már kint lévő magyar helikopteres kiképzők mellé újakat kért, jelezte, magyar tüzérségi kiképzőkre is szükség lenne. Magyarország vizsgálja a kérés teljesítését. Most Afganisztán északi részén lenne szükség további magyar helikopteres kiképzőkre.

MI A KATONAI SIKER? Újra kell értékelnünk a győzelem fogalmát a modern aszimmetrikus hadviselésben. A NATO számára az a siker, a győzelem, ha az afgán hadsereg átveszi az ellenőrzést az ország felett.

Jiri Sedivy
Jiri Sedivy A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.